Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
KĽDR: Odpálenie rakiet bolo nácvikom útoku na americké základne
Zdielať na

KĽDR: Odpálenie rakiet bolo nácvikom útoku na americké základne

PCHJONGJANG / Pondelňajšie odpálenie štyroch balistických rakiet Severnou Kóreou bolo nácvikom útoku na americké základne v Japonsku a konalo sa pod dohľadom vodcu Kim Čong-una. Oznámili to dnes severokórejské štátne médiá.

"V srdciach delostrelcov horela túžba po nemilosrdnej pomste vojnovým štváčom, ktorí pokračujú vo svojich manévroch," píše sa v správe zverejnenej tlačovou agentúrou KCNA. Na mysli má každoročné dvojmesačné jarné manévre amerických a juhokórejských síl, ktoré sa začali minulý týždeň v stredu. Soul a Washington označujú tieto cvičenia za obranné a za skúšku pripravenosti čeliť hrozbám zo strany Severnej Kórey, zatiaľ čo Pchjongjang hovorí o nácviku invázie.

Podľa juhokórejskej armády boli rakety odpálené zo základne v oblasti Tončchan-ni na západe KĽDR. Preleteli približne 1 000 kilometrov a tri dopadli do výlučnej ekonomickej zóny Japonska v Japonskom mori.

V Japonsku sa v súčasnosti nachádza 54 000 amerických vojakov. Južná Kórea, USA a Japonsko požiadali v súvislosti s najnovším odpálením rakiet o mimoriadnu schôdzu Bezpečnostnej rady OSN. Jej termín zatiaľ nebol určený.

USA budú reagovať na krok KĽDR premiestnením batérie systému protiraketovej obrany THAAD do Južnej Kórey. Oznámil to hovorca Bieleho domu Sean Spicer. Ďalej uviedol, že americký prezident Donald Trump uistil v telefonickom rozhovore japonského premiéra Šinzóa Abeho o plnej podpore zo strany USA. Obaja politici sa zhodli, že raketová skúška porušila rezolúcie OSN a predstavuje hrozbu pre regionálnu a medzinárodnú bezpečnosť.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval Pchjongjang, aby upustil od podobných "provokácií". "Takéto kroky porušujú rezolúcie Bezpečnostnej rady a vážne ohrozujú regionálny mier a stabilitu," tlmočil Guterresov postoj jeho hovorca Farhan Haq.

Rezolúcie OSN zakazujú Pchjongjangu vyvíjať balistické strely. Ani šesť sérií sankcií OSN uvalených po prvej jadrovej skúške v roku 2006 však izolovaný komunistický štát neodradilo od jeho úsilia vyvinúť zbrane, ktoré označuje za obranné.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy