Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Ukrajine spomínajú na hrdinov, ktorí padli počas revolúcie na Majdane
Zdielať na

Na Ukrajine spomínajú na hrdinov, ktorí padli počas revolúcie na Majdane

KYJEV / V hlavnom meste Ukrajiny si v pondelok pripomínajú pamiatku hrdinov takzvanej nebeskej stovky, ľudí ktorí prišli o život počas revolúcie na Majdane. Stovky Ukrajincov vyšli do ulíc už v nedeľu.

"Bojovali sme na Majdane za iný život, za slobodnú Ukrajinu a nie za Ukrajinu pod vládou oligarchov. Sme ale pripravení ísť do konca aj sa postaviť guľkám," povedal účastník protestu Vladislav Ševčuk. Na námestí nezávislosti sa v nedeľu od rána schádzali ľudia s ukrajinskými vlajkami a rôznymi transparentmi, ktorými prejavovali svoju nespokojnosť so súčasnou situáciu na Ukrajine. "Putin je terorista číslo jeden," povedal protestujúci. 

Manželský pár Táňa a Alek odišiel od svojej rodiny a rozhodli sa pracovať ako dobrovoľníci v Donbase. "Ale deťom hovorievame, že je všetko v poriadku, že tam, kde sme my nestrieľajú. Ale pravda je taká, že strieľajú." povedal dobrovoľník v Donbase Alek. Manželský pár sa každé dva týždne vracia domov. "Deti nás čakajú doma, jeden druhému si pomáhajú, robia si úlohy do školy a pomáha mi aj staršia sestra," povedala ošetrovateľka Táňa. Manželia vnímajú odchod do Donbasu ako svoju povinnosť. Spomienkové akcie budú po celej Ukrajine pokračovať aj v pondelok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy