Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Raketa vyniesla naraz 104 družíc, je to nový svetový rekord
Zdielať na

Raketa vyniesla naraz 104 družíc, je to nový svetový rekord

INDIA / Indická nosná raketa typu PSLV dnes úspešne vyniesla na obežnú dráhu Zeme 104 družíc, čím vytvorila svetový rekord v rozmiestnení najvyššieho počtu týchto zariadení na jeden raz.

Nosná raketa prevádzkovaná Indickou kozmickou agentúrou (ISRO) odštartovala o 09.28 h miestneho času (04.58 h SEČ) z Kozmického centra Satiša Dhawana ležiaceho na juhovýchodnom pobreží krajiny.

Štart nesprevádzali žiadne problémy, rozmiestnenie družíc na nízkej obežnej dráhe Zeme sa udialo podľa plánov v rozmedzí 30 minút, uviedli vedci z ISRO. Prekonal sa tak rekord z roku 2014, keď ruská raketa vyniesla 37 družíc.

Raketa PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) vyniesla na orbitu tri indické družice a 101 menších nanodružíc vrátane 96 z USA a po jednej z Holandska, Izraela, Kazachstanu, Spojených arabských emirátov a Švajčiarska.

Tisíce satelitov a obrovské vrakovisko

Na obežnej dráhe Zeme sa pohybuje asi 13 tisíc satelitov, funkčných je pritom len desatina. Hranice vesmíru začínajú iba 100 kilometrov nad povrchom Zeme, kto by ale čakal pokoj a mier nekonečného priestoru, bol by zrejme sklamaný.

Obežná dráha Zeme zo všetkého najviac pripomína pulzujúca diaľnici a bohužiaľ tiež vrakovisko. V súčasnej dobe okolo Zeme krúži zhruba 13 tisíc satelitov, pričom samotná desatina z nich je funkčných. Zvyšok tvoria vesmírne smeti, nefunkčné satelity, ich úlomky, zvyšky rakiet a ďalších pozemských experimentov.

Životnosť len päť až desať rokov

Väčšina satelitov má životnosť 5 10 rokov, najstarší stále čiastočne funkčný satelit je z tohto pohľadu teda už vlastne pradedko. Amsat Oscar 7 bol na nízku obežnú dráhu vyslaný pred 40 rokmi, 15. novembra 1974. Presluhujúcich satelitov je ale na obežnej dráhe oveľa viac, zariadeniach starších 10 rokov je na orbite viac ako 420.

Pozrite si archívnu reportáž o prvej slovenskej družici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy