Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dekrét proti migrácii zamietol aj odvolací súd. Trump spor poženie ešte vyššie
Zdielať na

Dekrét proti migrácii zamietol aj odvolací súd. Trump spor poženie ešte vyššie

WASHINGTON / Odvolací súd v San Franciscu vo štvrtok zamietol odvolanie vlády USA proti rozhodnutiu súdu v Seattli, ktorým dočasne stratil presadzovanie prezidentov dekrét k migrácii z konca januára. Prezident Donald Trump reagoval na verdikt odvolacieho súdu potvrdením, že dekrét bude ďalej súdne presadzovať. Ním požadované pozastavenie prisťahovaleckých programov a dočasný zákaz vstupu občanov siedmich, väčšinou moslimských štátov na území USA, je podľa Trumpa otázkou národnej bezpečnosti.

Traja sudcovia federálneho odvolacieho tribunálu v San Franciscu zdôvodnili svoje štvrtkové odmietnutie prezidentovho dekrétu potrebou chrániť "všeobecný záujem" v duchu ústavy a predísť prípadnej diskriminácii. Vláda podľa nich tiež nepreukázala, že pozdržanie platnosti dekrétu vážne ohrozuje bezpečnosť Spojených štátov.

"Uvidíme sa na súde. V hre je bezpečnosť nášho štátu," napísal v reakcii na verdikt vo štvrtok večer miestneho času (dnes skoro ráno SEČ) na twitteri prezident Trump. Podľa agentúry Reuters povedal novinárom, že vláda nakoniec prípad vyhrá a súdny verdikt odmietol ako "politický".

"Pán prezident, práve sme vás videli na súde a porazili vás," odvetil Trumpovi demokratický guvernér štátu Washington Jay Inslee. Jeho stať bola jedným z tých, ktoré požiadali súd v Seattli o zablokovanie Trumpovho kontroverzného dekrétu.

Trump rozhodnutím odvolacieho súdu nemôže ďalej uplatňovať dekrét z 27. januára, ktorým zakázal vstup do USA na dobu 90 dní občanom Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu a ďalšie obmedzenia prisťahovalectva. Zdôraznil pritom, že opatrenie je nevyhnutné pre národnú bezpečnosť. Súd v Seattli, ktorý uplatňovanie dekrétu pred týždňom pozastavil, prezident tvrdo skritizoval.

Najvyšší súd Spojených štátov

Trump verí, že jeho rozhodnutie vraj podporuje viac Američanov, než koľko ich proti nemu protestuje. Už skôr povedal, že je preto odhodlaný podstúpiť boj a presadiť svoje nariadenie skrz právny systém, pretože to podľa neho krajine prospeje. Podľa amerických právnych expertov sa tak žaloba proti Trumpovmu dekrétu postupne dostane až na najvyšší súd Spojených štátov.

Trump na utorkovom stretnutí s predstaviteľmi Národného združenia šerifov vyslovil prekvapenie nad tým, že jeho vláda musí zvádzať súdne boje, aby presadila imigračný zákaz, ktorým chce zvýšiť bezpečnosť v krajine. Niektorí ľudia so zlými úmyslami mu údajne "chcú odobrať značnú časť právomocí".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy