Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obamovci von, Trumpovci dnu, alebo ako sa striedajú v Bielom dome
Zdielať na

Obamovci von, Trumpovci dnu, alebo ako sa striedajú v Bielom dome

WASHINGTON / Až v piatok Donald Trump prvýkrát vošiel do Bieleho domu ako prezident Spojených štátov amerických, v jeho skrini viseli jeho obleky, jeho osobné fotografie boli vystavené na dokonale rozmiestnených stoloch a vedľa jeho obľúbenej pasty na zuby je v kúpeľni položená jeho zubná kefka, napísal spravodajský server USA Today.

"Celý dom musí byť taký, ako ho chce prichádzajúca rodina," hovorí bývalý hlavný ceremoniár Bieleho domu Stephen Rochon. Nikto sa ale ničoho nesmel dotknúť, kým Obamovci neodišli na piatkovú inauguráciu. 

"Na všetko je necelých päť hodín," konštatuje Rochon, ktorý v úlohe ceremoniára pôsobil v rokoch 2007 až 2011, a teda vrátane výmeny Bieleho domu medzi Georgom W. Bushom a Obamom v januári 2009. A zatiaľ čo Rochon sledoval zo severnej stĺpovej siene, ako od Bieleho domu naposledy odchádzala limuzína Bushovcov, zamestnanci sa chystali na americkú verziu operácie Guľový blesk. 

"Ako náhle som dal signál, všetci sa pustili do akcie," spomína Rochon. A tou "akciou" myslí zorganizovanie detailne naplánovaného presunu so zapojením všetkých prítomných. Všetky osobné predmety odchádzajúcej prezidentskej rodiny musia byť starostlivo zbalené a odsťahované. A všetky predmety patriace nastupujúcej prvej rodine je potrebné nasťahovať a vybaliť. 

Koberce, po ktorých v piatok Donald Trump vošiel, sú tie, o aké jeho rodina požiadala. Nábytok, na ktorý sa usadili, sú kúsky, ktoré si sami vybrali. Či už ako nové alebo zo skladu historického nábytku, ktorý už bol v Bielom dome použitý.

Aj keď Obamovci, samozrejme, vedia, že sú v Bielom dome posledný deň, s úzkostlivou starostlivosťou sa dohliada na to, aby sa prvá rodina do posledného okamihu cítila ako doma. Nikto nechce, aby mal odchádzajúci prezident pocit, že ho "niekto vykopáva", dodal Rochon. 

Kľúče spolu s prácou

Kľúče od domu sa predávajú v rovnakej chvíli ako zamestnanie - keď nový prezident zloží prísahu. Odchádzajúci prezident vidí dom taký, aký ho celý čas poznal, a nastupujúci prezident vojde "do svojho". V medziobdobí sa Biely dom zmení na takzvaný včelí uľ. 

Keď Trump prevzal rezidenciu v Bielom dome, jeho manželka Melania a desaťročný syn Barron sa k nemu nepripojili. Najmenej do júna budú bývať v budove Trump Tower v New Yorku, aby najmladší z Trumpových detí nemal narušenú školskú dochádzku. 

Okrem logistiky nesmierne náročnej úlohy je deň výmeny prezidentov v Bielom dome často tiež veľmi emotívnym zážitkom ako pre zamestnancov, tak pre prvú rodinu. Rochon spomína, ako sa ráno v deň Obamovej prvej inaugurácie zišli všetci zamestnanci vo Východnej izbe, aby sa rozlúčili s Bushovcami, ktorým slúžili osem rokov a mnohí ich poznali aj z predošlých liet počas prezidentovania George H. W. Busha. 

"Je to veľmi smutná chvíľa, aby som bol úprimný. Ako by ste strácali priateľov, nie len zamestnancov alebo zamestnávateľov," povedal Rochon. Tento vzťah podľa jeho slov funguje, pretože zamestnanci Bieleho domu sa držia stranou od politiky a sústreďujú sa výhradne na pohodlie prvej rodiny - a to dokonca ešte pred tým, než vedia, kto sa ňou nakoniec stane. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy