Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ďalšie zemetrasenie v Taliansku, triasol sa aj Rím
Zdielať na

Ďalšie zemetrasenie v Taliansku, triasol sa aj Rím

STREDNÉ TALIANSKO / Dnes približne o štvrť na dvanásť dopoludnia postihlo stred Talianska ďalšie zemetrasenie, konkrétne regióny Abruzzo, Marche a Lazio. Ide o tretie silné zemetrasenie v tejto oblasti počas uplynulého polroka. Podľa seizmologického strediska EMSC malo silo 5,3 až 5,7 stupňa Richterovej stupnice.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo pri dedinke Montereale v provincii Aquila, neďaleko rovnomenného mesta. Prvý otras nastal o 10:25 SEČ, nasledoval slabší o 10:52 a a napokon najsilnejší o 11:14 a  11:25. Ďalšie otrasy pokračujú neprestajne, o 12:30 zaznamenali už ôsmy, severne od epicentra. V oblasti už evakuovali viacero škôl. Rím je vzdialený len zhruba 100 kilometrov, otrasy cítili aj vo "večnom meste". Z tohto dôvodu pozastavili premávku metra, jazdia náhradné autobusy. Aktuálne prebieha kontrola možných poškodení svetoznámych rímskych pamiatok.

Informácie budeme aktualizovať. 

Pracovníci nezávislého seizmologického vedeckého inštitútu hovoria, že v uplynulých desaťročiach nezaznamenali na celom svete podobne sa opakujúcu a intenzívnu seizmologickú činnosť. Toľko zemetrasení v krátkych časových odstupoch je veľmi ojedinelý úkaz. Seizmológovia nevedia predpovedať, ako dlho to ešte bude trvať, ani v akej intenzite.

Záznam zo seizmografu

https://twitter.com/Emergenza24/status/821677319769178112

Situáciu v centrálnom Taliansku momentálne komplikuje množstvo snehu. Taliani majú ešte v čerstvej pamäti ničivé zemetrasenie z augusta minulého roku, pri ktorom prišlo o život 297 ľudí. Pri tom dnešnom zatiaľ obete na životoch hlásené nie sú, chýbajú aj informácie o prípadných zranených.

https://twitter.com/Corriere/status/821667400986849280

Zábery z dronu letiaceho ponad letným zemetrasením zničené mestečko Amatrice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy