Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nové dôkazy: Skazu Titanicu nespôsobil ľadovec
Zdielať na

Nové dôkazy: Skazu Titanicu nespôsobil ľadovec

LONDÝN / Po viac ako sto rokoch prišli experti s odhalením. Titanic neposlal ku dnu ľadovec, ale utajený rozsiahly požiar zúriaci v trupe lode už dlhé dni pred vyplávaním na prvú - a zároveň poslednú - cestu.

Fatálny koniec zaoceánskeho parníka Titanic, ktorý sa potopil hneď na svojej prvej ceste cez oceán z Británie do USA, zamestnáva bádateľov, médiá i svet popkultúry už 104 rokov. Za príčinu nočnej tragédie, počas ktorej zahynulo 1 500 cestujúcich a členov posádky, sa roky považoval stret lode s ľadovcom.

"Metalurgickí inžinieri hovoria, že oceľ vystavená takým teplotám sa stáva krehkou a stráca až tri štvrtiny pevnosti," cituje Independent. "O ohni na palube hovorí už správa z prvého vyšetrovania po katastrofe, ale vyhlasuje ju za okrajovú a bezvýznamnú vec. Pritom loď nikdy vo vtedajšej situácii absolútne nemala vyplávať zo Southamptonu."

Na fotkách ukázaných prvýkrát teraz v dokumentárnom relácii na britskom Channel 4 sú vidieť niekoľko metrov dlhé čierne ryhy práve v miestach, kde bol neskôr lodný plášť roztrhaný ľadovcom.

 Požiar v šiestej strojovni

 Podozrenie na veľký požiar v 6. strojovni potvrdzuje aj svedectvo kuriča a jedného zo zachránených J. Dilleyho: "Nemohli sme dostať oheň pod kontrolu a medzi kuričmi sa hovorilo, že až pristaneme v New Yorku, musíme po odchode pasažierov hneď vyprázdniť ostatné veľké strojovne a potom privolať na pomoc hasičské lode z tamojšieho prístavu." K tomu už ale nedošlo - práve pod strojovňou číslo šesť urobila 14. apríla pred polnocou kryha do lodného plášťa najväčšiu dieru.

 Člen britsko-americkej Spoločnosti Titanicu a pedagóg na univerzite v Newcastli Geoff Pattison vo vtedajšej debate nesúhlasil. "Vyšetrovanie smrti lady Diany trvalo desať rokov a milióny libier len preto, aby tú vec vyhlásili za nehodu - a ja rovnako vidím Titanic," cituje jeho slová vtedajšia tlač.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy