Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sýrsky režim a rebeli podpísali dohodu o prímerí, tvrdí Putin
Zdielať na

Sýrsky režim a rebeli podpísali dohodu o prímerí, tvrdí Putin

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že sýrsky režim a rebeli podpísali dohodu o prímerí. Jeho garantmi sú Rusko a Turecko.

Obe strany konfliktu sú vraj tiež pripravené začať mierové rokovania. Uzavretie dohody o pokoji zbraní následne potvrdila aj sýrska armáda, uviedla agentúra AFP. Povstalci sa zatiaľ nevyjadrili.

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu podľa BBC uviedol, že pokoj zbraní by mohol v Sýrii zavládnuť ešte pred začiatkom nového roka.

Sýrska armáda oznámila, že bojové operácie v krajine ukončí vo štvrtok o polnoci. Prímerie sa netýka Islamského štátu, bývalej fronty An-Nusrat a ich spojencov.

Ruský prezident Vladimir Putin ďalej oznámil, že nariadil zníženie ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii. Uviedol to krátko po tom, ako potvrdil dohodu o prímerí.

Šéf Kremľa nekonkretizoval, koľko ruských vojakov a vojenskej techniky má byť zo Sýrie v rámci avizovaného odsunu stiahnutých. Zdôraznil však, že Moskva sa aj naďalej bude podieľať na "boji proti medzinárodnému terorizmu v Sýrii" a poskytovať podporu sýrskej armáde.

Ruskí vojaci naďalej zostanú na leteckej základni v sýrskej provincii Lázikíja i na námornej základni v prístave Tartús.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy