Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemecko deportovalo prvých migrantov, ktorým neudelili azyl
Zdielať na

Nemecko deportovalo prvých migrantov, ktorým neudelili azyl

FRANKFURT NAD MOHANOM/KÁBUL / Nemecko deportovalo späť do Afganistanu prvú skupinu Afgancov, ktorých žiadosti o udelenie azylu úrady zamietli. Päťdesiat neúspešných migrantov poslali späť do vlasti letecky z letiska vo Frankfurte nad Mohanom na základe októbrovej dohody Berlína a Kábulu.

Na frankfurtskom letisku protestovalo proti vráteniu afganských migrantov niekoľko stoviek ľudí. Opatrenia kritizuje tiež opozícia a niektoré mimovládne organizácie ako Pro Asyl. Šéf poslaneckej frakcie Zelených Anton Hofreiter napríklad obvinil ministra vnútra Thomasa de Maizière z "nemilosrdnej hry" a lekárska organizácia IPPNW vyhlásila, že tento postup je v rozpore s ľudskými právami.

Podľa nemeckých médií je ďalšie lietadlo plánované na začiatok januára. Hovorca okrem iného tiež poznamenal, že tento rok sa už z Európy vrátilo do Afganistanu okolo desať tisíc ľudí.

Od začiatku minulého roka sa do Nemecka dostal viac ako milión migrantov z Blízkeho východu, Afriky a ďalších častí sveta. Nebývalý príval utečencov vyvolal v krajine obavy o bezpečnosť a integráciu a posilnil protimigračné skupiny, ako je strana Alternatíva pre Nemecko (AFD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy