Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Český prezident Zeman je verný Putinovi a toleruje alkohol, píše nemecký Spiegel
Zdielať na

Český prezident Zeman je verný Putinovi a toleruje alkohol, píše nemecký Spiegel

Zdroj: noviny.sk

PRAHA, MOSKVA / Za verného ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi označil nemecký magazín Der Spiegel českého prezidenta Miloša Zemana. Skôr než na západ sa orientuje na východ, myslí si Spiegel. Medzi európskych populistov zaradil aj Zemanovho predchodcu vo funkcii hlavy štátu Václava Klausa. Hovorca prezidenta Zemana označil tvrdenia nemeckých novinárov za nezmysel.

"Po rozhodnutí o brexite a voľbe Donalda Trumpa sú v EÚ pravicoví aj ľavicoví populisti na postupe. Čo ich cez ideologické rozdiely spája, je odmietanie establishmentu a liberálneho poriadku," píše Der Spiegel.

Medzi pravicových populistov radí napríklad maďarského premiéra Viktora Orbána, predsedníčku francúzskeho Národného frontu Marine Le Pen alebo šéfa holandskej Strany slobody Geerta Wildersa. Na ľavicovej strane spektra magazín menuje gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, šéfa slovenskej vlády Roberta Fica alebo českú hlavu štátu Miloša Zemana.

Fico a protiruské sankcie

"Cez českú väzbu k západu sa radšej orientuje smerom na východ," je presvedčený magazín Spiegel, ktorý tiež pripomína Zemanove slová o tom, že Česko je teraz nezávislou krajinou, zatiaľ čo predtým príliš podliehalo tlaku Spojených štátov a Európskej únie. Spiegal v článku spomína aj aj tvrdo odmietavý postoj Roberta Fica voči protiruským sankciám.

"Ako nástroj vedľa Putinovho verného Zemana slúži aj jeho predchodca vo funkcii Václav Klaus, ktorý vo svojom voľnom čase vystupuje na volebných mítingoch AFD (Alternatíva pre Nemecko)," píše Der Spiegel, ktorý súčasného českého prezidenta charakterizuje aj ako človeka tolerujúceho alkohol.

Odkaz Zemana

Hovorca prezidenta Miloša Zemana tvrdenie magazínu Spiegel odmietol. "Nemeckých novinárov treba ospravedlniť. Trumpovo víťazstvo ich natoľko rozrušilo, že v krutých mdlobách píšu nezmysly," uviedol Jiří Ovčáček na svojom twitterovom účte.

https://twitter.com/PREZIDENTmluvci/status/799929073606729729

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy