Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Trump musí zaplatiť 25 miliónov dolárov študentom svojej falošnej univerzity
Zdielať na

Trump musí zaplatiť 25 miliónov dolárov študentom svojej falošnej univerzity

Zdroj: Profimedia

NEW YORK / Budúci americký prezident Donald Trump a štát New York uzavreli dohodu o odškodnení vo výške 25 miliónov dolárov v prípade Trumpovej univerzity, ktorá nemala potrebnú akreditáciu. Oznámil to generálny prokurátor štátu New York Eric Schneiderman.

"Dnešná dohoda o mimosúdnom vyrovnaní vo výške 25 miliónov dolárov je prekvapivým zvratom zo strany Donalda Trumpa a veľkým víťazstvom pre vyše 6 000 obetí jeho podvodnej univerzity. Donald Trump s nami bojoval o každý krok, podával nepodložené obvinenia a jalové odvolania a odmietal hoci len skromné odškodné pre obete tejto predstieranej univerzity," dodal," citovala Schneidermana tlačová agentúra DPA.

Generálny prokurátor štátu New York poznamenal, že každá z obetí bude odškodnená a navyše bude musieť Trump zaplatiť štátu New York približne milión dolárov za porušenie zákonov o vzdelávaní.

Tisíce obetí

Dohodu uzavreli po tom, ako Trumpa obvinili, že prevádzkoval univerzitu, ktorá fungovala nezákonne a pripravil najmenej 6 000 študentov o 40 miliónov dolárov.

Obvinenia hovorili o "vytrvalom podvodnom, nezákonnom a klamlivom" prevádzkovaní univerzity, ktorá nebola akreditovaná a neposkytla študentom znalosti potrebné pre investovanie do nehnuteľností, pričom niektorí z nich počas procesu vyučovania prišli o tisíce dolárov.

Študenti z niekoľkých štátov v žalobe uviedli, že program podvodne sľuboval školiteľov, ktorých osobne vybral Trump a zavádzajúci bol podľa nich aj názov univerzita.

Súd týkajúci sa jednej zo žalôb sa mal konať 28. novembra v San Diegu a Trumpa ako svedka predvolali obe strany. Súdu mal predsedať Gonzalo Curiel, ktorého Trump počas prezidentskej kampane označil za zaujatého kvôli tomu, že má mexický pôvod.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy