Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tisíce ľudí v uliciach. Demonštrovali proti Donaldovi Trumpovi
Zdielať na

Tisíce ľudí v uliciach. Demonštrovali proti Donaldovi Trumpovi

WASHINGTON / Víťazstvo republikána Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách vyvolalo v stredu večer miestneho času rozsiahle demonštrácie po celých Spojených štátoch. Tisícky protestujúcich obyvateľov vyšli do ulíc New Yorku, Bostonu, Filadelfie, Seattlu, Portlandu, San Francisca či Washingtonu.

V Trumpovom domovskom New Yorku ľudia kráčali po 6. avenue vo štvrti Manhattan smerom k mrakodrapovému sídlu Trump Tower, ktoré slúži aj ako ústredie jeho obchodného konglomerátu. Početné zástupy sa sformovali tiež pred Trump International Hotel and Tower v Chicagu, kde demonštranti spôsobili dopravné obmedzenia.

"Som naozaj vydesená tým, čo sa deje v tejto krajine," povedala 22-ročná Adriana Rizzo agentúre Reuters, zatiaľ čo držala v ruke tabuľu s nápisom: "Užívajte si svoje práva, kým môžete"

"Som mimoriadne znepokojená nárastom bieleho nacionalizmu," dodala s poukazom na protiimigrantskú rétoriku budúceho prezidenta v predvolebnej kampani. 

Demonštrácie v uliciach

 "Žiadny Trump!", "Žiadny Ku-klux-klan!", "Žiadni fašisti v USA!", skandovali davy podľa denníka Chicago Tribune, ktorý v noci nadnes citovala agentúra DPA. Podobné slogany sa ozývali aj v iných mestách; v Bostone sa objavili transparenty s nápisom "Prinútil Ameriku znova nenávidieť", čo je narážka na jeho predvolebný slogan.

SITA

V hlavnom meste Washington sa protestujúci vydali 15. ulicou smerom k Bielemu domu, skandujúc "Láska a nie nenávisť". Na západnom pobreží USA v Seattli vyzývali demonštranti "Povstaňte! Vzdorujte!". Napätá situácia bola aj v Portlande, kde nespokojenci pálili štátnu zástavu, ako aj v Oaklande, kde pochodujúci demonštranti rozbíjali okná, podpaľovali kontajnery a zanechávali na budovách grafity.

Nie je môj prezident

Takmer 24 hodín po tom, ako sa republikánsky kandidát stal víťazom prezidentských volieb, mnohí stúpenci jeho demokratickej súperky Hillary Clinton začali verejne prejavovať frustráciu a obavy o budúcnosť krajiny. Na internetových sociálnych sieťach sa čoskoro objavil aj hashtag #NotMyPresident (Nie je môj prezident).

Trump vyvolal počas intenzívnej predvolebnej kampane pobúrenie určitej časti nielen americkej verejnosti mnohými kontroverznými výrokmi vrátane navrhovaného zákazu vstupu moslimom do krajiny, označením Mexičanov za sexuálnych násilníkov a zločincov či plánom výstavby protiimigračného múru na mexicko-amerických hraniciach. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy