Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V utečeneckom tábore pri Calais vypukli nepokoje
Zdielať na

V utečeneckom tábore pri Calais vypukli nepokoje

Zdroj: SITA

CALAIS / V utečeneckom tábore v Calais, ktorý je známy ako džungľa, vypukli nepokoje. Utečenci mali niekoľko potýčok s políciou, počas ktorých hádzali fľaše a kamene. Polícia použila slzotvorný plyn. V pondelok majú úrady začať s evakuáciou tábora na severe Francúzska.

Podľa odhadov v tábore žije viac ako desať tisíc ľudí. Na policajtov hádzalo kamene asi 50 migrantov, uviedla britská televízia BBC. Oficiálne spočítali v tábore 6 486 migrantov, z toho 1 291 je neplnoletí. Rozviezť by ich mali do 454 utečeneckých centier rozsiatych po celom Francúzsku. 

V tábore rozdávajú tisíce letákov s upozornením, že ho ľudia musia opustiť ešte pred tým, než tábor zrovnajú so zemou buldozéry. Úrady uisťujú, že nechcú tábor vypratať násilím. Pripúšťajú ale, že môžu byť nútení zasiahnuť, pokiaľ niektorí odmietnu tábor opustiť. 

Medzitým do Británie prišli prvé deti, ktoré v tábore zostali bez rodičov. Dievčatá bude v pondelok nasledovať podľa BBC 39 chlapcov, ktorí majú v Británii príbuzných. 

Migrácia ústrednou témou

Otázka migrácie patrí k ústredným témam v kampani pred prezidentskými a parlamentnými voľbami, ktoré budú vo Francúzsku budúci rok na jar. Pred socialistom Françoisom Hollandom navštívil Calais aj bývalý konzervatívny prezident Nicolas Sarkozy. Hollandova vláda čelí už dlhšiu dobu kritike, že nie je schopná vyriešiť situáciu s tisícovkami migrantov, ktorí v oblasti Calais žijú v zlých podmienkach. 

Hollande vtedy pripustil, že podmienky v tábore sú "veľmi ťažké" a " neprijateľné". A to obzvlášť pre tých, ktorí sa tam uchýlili pred vojnou. Také tábory podľa neho v krajine nesmú existovať a Francúzsko musí ukázať, že je "dôstojná, ľudská a zodpovedná."

Plány na uzavretie tábora vyvolali aj silné protesty mnohých konzervatívnych a krajne pravicových lokálnych politikov, ktorí sa obávajú dôsledku pobytu migrantov vo svojich mestách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy