Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Saudi si popravili princa
Zdielať na

Saudi si popravili princa

Saudská Arábia - Saudi popravili člena kráľovskej rodiny. Na trest smrti ho odsúdili za zastrelenie muža počas šarvátky. V krajine uďelujú najvyšší trest za mnohé, aj nenásilné trestné činy, poprava princa je však výnimočná udalosť.

Princovi Turkimu bin Saúdovi al-Kábirovi pri šarvátke pred štyrmi rokmi zrejme ani nenapadlo, že sa táto výtržnosť skončí jeho smrťou. Hoci je Saudská Arábia podľa indexu demokracie na jednom z posledných miest medzi štátmi sveta, popravou člena kráľovskej rodiny dala smutným spôsobom najavo, že zákony platia pre všetkých. 

Smrť za smrť

K sporu, ktorý sa v roku 2012 skončil smrťou muža, došlo v hlavnom meste Rijád. Hoci sa princ voči trestu odvolal, potvrdil ho aj najvyšší súd a v pondelok došlo k k jeho vykonaniu. Ako prvý  z vládnucej rodiny, sa vyjadril na Twitteri ďalší princ, Chálid al-Saúd: "Je to boží zákon a zvyklosť nášho požehnaného kráľovstva. Bože, zmiluj sa nad vrahom a jeho obeťou." 

Podľa agentúry AFP popravili v Saudskej Arábii tento rok už 134 ľudí. Hneď 2. januára vykonali trest smrti na naraz 47 ľuďoch, vrátane prominentného šiitskeho duchovného, čo vyvolalo ostré
protesty Iránu a ľudskoprávnych organizácií. 

Kruté tresty, ženy bez práv

Verejné popravy obesením či sťatím sú v Saudskej Arábii pomerne častým javom. Tresty smrti udaľujú za trestné činy, akými sú vražda, zabitie, ozbrojená lúpež, znásilnenie, obchod s
drogami či čarodejníctvo.

V konzervatívnej islamskej krajine sú bežné aj tresty ukrižovania, odťatia rúk či bičovanie. Prednedávnom dostal trest 10 rokov väzenia a 2000 rán bičom mladý muž len preto, že sa priznal k ateizmu. Ženy nesmú šoférovať. Pracovať, cestovať či vydať sa smú len so súhlasom svojho mužského poručníka.

Saudská Arábia v súčasnosti predsedá Rade OSN pre ľudské práva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy