Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Libra sa topí najhlbšie za 31 rokov: Nadol ju poslal výrok Mayovej o brexite
Zdielať na

Libra sa topí najhlbšie za 31 rokov: Nadol ju poslal výrok Mayovej o brexite

Zdroj: profimedia.cz

LONDÝN / Libra sa v utorok v obave z možných dopadov vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie prepadla voči doláru na nové minimum za 31 rokov. Zostúpila tak pod úroveň, na ktorú klesla po júnovom referende, v ktorom sa britskí voliči vyslovili pre odchod z európskeho bloku.

Libra dopoludnia oslabila o viac ako pol percenta na 1,2757 USD, najnižšie od júna 1985. Už v pondelok jej kurz klesol o 1,3 percenta na minimum od začiatku júla a do blízkosti tridsaťjedného minima 1,2796 USD, kam zostúpil v dňoch po referende.

Od hlasovania libra na dolár stráca asi pätnásť percent.

Libra od pondelka reaguje na nedeľné vyhlásenie britskej premiérky Theresy Mayovej, podľa ktorej Británia formálne začne proces odchode z Európskej únie najneskôr do konca marca budúceho roku.

Obava z tvrdého brexitu

Mnohí investori sa obávajú, že vláda smeruje k takzvanému "tvrdému brexitu", kedy by Británia opustila jednotný trh EÚ, aby si uchovala kontrolu nad imigráciou. To by mohlo vyvolať odchod niekoľkých bánk z Londýna a podkopať obchodné vzťahy s úniou.

Niekoľkoročné obdobie neistoty

Mayová chce do marca aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím začne rozhovory o vystúpení z EÚ. Trvať budú minimálne dva roky. Britský minister financií Philip Hammond v pondelok upozornil, že britská ekonomika bude počas rozhovorov čeliť otrasom a že ju zrejme čaká niekoľkoročné obdobie neistoty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy