Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Chorvátsku riešili 238 prípadov pomoci slovenským turistom
Zdielať na

V Chorvátsku riešili 238 prípadov pomoci slovenským turistom

Zdroj: danas

ZÁHREB / Slovenskí policajti toto leto v Chorvátsku riešili 238 prípadov pomoci slovenským turistom. Policajti pôsobili v Primorsko-Goranskej župe so sídlom na policajnej stanici v Crikvenici a v Splitsko-Dalmatínskej župe na policajnej stanici v Trogire od 1. júla do 31. augusta.

Slovenskí policajti poskytovali pomoc pri platení pokút za dopravné priestupky, pri strate či krádeži dokladov a peňazí, pri krádežiach vecí, pri dopravných nehodách, pri zadržaní slovenských občanov pre spáchanie trestného činu alebo priestupku, pri odtiahnutí vozidla.

Tento rok bola situácia priaznivejšia

Množstvo informácií poskytli, keď sa tvorili kolóny na hlavných a vedľajších cestách v kritických časoch. "Tento rok bola situácia na chorvátskych cestách priaznivejšia, stalo sa menej dopravných nehôd a nezomrel pri nich ani jeden Slovák. V dvoch prípadoch asistovali naši policajti pri úmrtí slovenských občanov, v oboch prípadoch išlo o úmrtie v dôsledku zlyhania srdca," povedala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. V roku 2015 si dopravná nehoda v Chorvátsku vyžiadala život jedného Slováka.

Stratené doklady, kľúče a priestupky

Medzi najčastejšie prípady, ktoré riešila polícia, patrila strata cestovných dokladov, vodičských preukazov a peňazí, strata kľúčov od auta, dopravné priestupky ako nesprávne parkovanie a následné odtiahnutie auta, dopravné nehody, krádeže cenných vecí z auta či apartmánu.

Do štatistiky o najzávažnejších prípadoch polícia zaradila asistenciu Slovákom pri zadržaní pre omamné a psychotropné látky, pre krádeže, zadržanie slovenského občana pre narušovanie verejného poriadku, použitie plynovej zbrane a nebezpečné vyhrážanie sa.

Ďalej útok na verejného činiteľa a asistenciu po úmrtí Slovenky v Pule. V ďalších prípadoch išlo predovšetkým o pomoc slovenských policajtov pri tlmočení medzi chorvátskou políciou, súdmi a slovenskými turistami, asistenciu pri policajných a súdnych úkonoch a podobne.

Pomoc pri výmene dokladov

Policajti ľuďom dokážu vysvetliť znenia chorvátskych zákonov, pretlmočiť pokyny chorvátskych policajtov i vypočúvania, poradiť, na čo by mali dávať pozor, pomôcť nájsť ich auto, ak im ho odtiahnu, poradiť, kde si zabezpečiť náhradný cestovný doklad nevyhnutný pre cestu domov a sú nápomocní v mnohých iných situáciách.

Často pri týchto aktivitách spolupracujú so Zastupiteľským úradom v Záhrebe. Slovenskí policajti sa ale nevenujú len priamo našim turistom, slúžia aj na cestách, zabezpečujú verejný poriadok na plážach, v turistických mestečkách, hliadkujú na letisku Split, spolupracujú s morskou políciou, a to vždy v súčinnosti s policajtom chorvátskej polície a tam, kde si to situácia vyžaduje. Slúžia v blízkom okolí policajnej stanice, ale aj vo vzdialených destináciách, či na ostrovoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy