Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Na Mont Blancu sa pokazila lanovka, uviazlo v nej 110 ľudí
Zdielať na

Na Mont Blancu sa pokazila lanovka, uviazlo v nej 110 ľudí

GRENOBLE / Na francúzskom svahu hory Mont Blanc sa vo štvrtok pokazili lanová dráha, v ktorej kabínach v nadmorskej výške 3 800 metrov uviazlo 110 ľudí. Podľa horskej služby 50 cestujúcich prepravili späť do údolia záchranné vrtuľníky, zvyšných 33 ľudí muselo stráviť noc v gondolách.

Prevádzku lanovky, ktorá sa tiahne nad ľadovcami v údolí Vallée Blanche a spája Francúzsko s Talianskom, prerušilo okolo 16:00 SELČ skríženie káblov, a to z neznámych dôvodov. Podľa francúzskej televízie za to môžu zrejme silné poryvy vetra. Technikom sa nepodarilo poruchu odstrániť, a tak bolo rozhodnuté vyslať pre turistov tri vrtuľníky.

Podľa prevádzkovateľa lanovky Panoramique Mont-Blanc boli všetci cestujúci v poriadku, ale "už im bola dlhá chvíľa". Vyslobodenie všetkých sa však pre príchod tmy nestihlo. Tým, ktorí strávia noc nad ľadovou krajinou, boli dopravené zásoby pitia a jedla.

Technici opäť sprevádzkovali lanovku na Mont Blancu. Podľa prvotných informácií záchranári predpokladali, že v kabíne strávi noc 60 ľudí. Nakoniec ich bolo 33 vrátane desaťročného dieťaťa. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy