Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vírus zika sa šíri už aj na Floride, evidujú nových nakazených
Zdielať na

Vírus zika sa šíri už aj na Floride, evidujú nových nakazených

Zdroj: SITA

MIAMI / Na Floride v Spojených štátoch amerických identifikovali druhé miesto, kde sa šíri vírus zika. Oznámil to floridský guvernér Rick Scott. Ide o menšiu oblasť Miami Beach v okrese Dade, ktorú navštevujú aj turisti. Florida požiadala o pomoc americké stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Tiež prvé miesto, kde sa objavili miestne prípady ochorenia, je v Miami Beach, ale v inej časti. 

Rick Scott povedal, že päť nových prípadov je z časti zvanej South Beach navštevovanej turistami. Dvaja novo nakazení sú domáci, traja sú turisti. Predošlé prípady sa viazali na centrálnu časť Miami, na štvrť Wynwood. 

Varovanie

Americké stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb varovalo občanov pred pobytom na South Beach a oznámilo, že tehotné ženy by sa mali miestu, označenom za zamorenú oblasť, úplne vyhnúť. Pre tehotné ženy je stále v platnosti varovanie pred pobytom vo Wynwoode. Stredisko svoje varovanie rozšírilo a uviedlo, že tehotné ženy aj ich partneri by sa mali v súčasnosti vyhnúť celému okresu Miami-Dade. 

Starosta mesta Miami Beach Philip Levine podľa agentúry AP uviedol, že hoci správy o víruse zika určite nie sú ideálnou správou pre cestovný ruch, bude mať táto skutočnosť na turizmus len relatívne krátkodobý vplyv.

Dodal, že pracovníci komunálnych služieb sa snažia likvidovať stojace vody a lístie, ktoré by mohli byť lákadlom pre komárí hmyz, prenášajúci vírus. Okres podľa starostu začal už aj s programom dezinfekcie v podobe vykurovania dymom.

Tridsaťpäť prípadov

Vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že v USA zaznamenali 35 prípadov ochorenia, kedy sa osoby nemohli nakaziť mimo územia USA. 

V Miami začali s intenzívnymi postrekmi proti komárom, pretože ochorenie šíria práve komáre. U dospelých má miereny priebeh, ale u ľudského plodu môže spôsobiť spomalenie vývoja mozgu. 

Latinská Amerika

Súčasná epidémia trvá približne rok a najviac prípadov ochorenia zaznamenali v Brazílii. Vírus sa rozšíril do takmer celej Latinskej Ameriky, ojedinelé prípady sa objavili aj na iných kontinentoch vrátane Európy. 

Americkí odborníci oznámili, že v Portoriku sa môže narodiť až 270 detí s mikrocefáliou, pretože ich matky sa v tehotenstve nakazili. Výpočet vychádza z faktu, že v Portoroku je nakazených 10 690 osôb a medzi nimi vyše 1 000 tehotných žien. Minulý týždeň vyhlásila americká vláda pre Portoriko pre vírus stav núdze. 

Proti ochoreniu nie je zatiaľ vakcína, ale v USA sa vyvíjajú dve. Ministerstvo zdravotníctva uvoľnilo na vývoj 81 miliónov dolárov. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy