Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Do hlavy teroristu nevidíme, podľa politológa pomôže len prevencia
Zdielať na

Do hlavy teroristu nevidíme, podľa politológa pomôže len prevencia

ČESKO/SLOVENSKO/EURÓPA / České vyšetrovacie orgány nedávno zadržali mladého Čecha, ktorý sa chcel pridať k islamistickým fanatikom a bojovať v radoch teroristov. Podľa psychológa môžu za to napríklad jeho osobnostné črty aj vnútorné pocity nespokojnosti. Zatváranie mešít, kde dochádza k radikalizácii ľudí, je zase podľa politológa správne.

Kto by sa chcel pridať k teroristickým fanatikom, ktorí pod zámienkou Svätej vojny zabíjajú nevinných civilistov a v mene Alaha šíria strach po celom svete? Česko už meno prvého svojho občana, ktorý sníval o tom, že bude bojovníkom Daeš niekoľko dní pozná. Jan túžil bojovať pod čiernou vlajkou ISIS.  

Podľa obyvateľov obce, z ktorej pochádzal, pôsobil ako tichý chlapec. Podľa viacerých ani náznakom neprejavil žiadne sklony k náboženskému fanatizmu a k chladnokrvným islamistom. 

"Je logické, že rovnako ako iné spravodajské služby, aj naša spravodajská služba prijíma opatrenia smerované na zvýšený monitoring osôb podozrivých z terorizmu," povedal hovorca Spravodajskej informačnej služby Branislav Zvara.

Čo a kto dokáže takéhoto chlapca z Čiech, Slovenska, Nemecka alebo inej európskej krajiny naviesť k túžbe stať sa členom teroristickej bandy? Podľa špecialistu napríklad jeho osobnostné črty aj vnútorné pocity nespokojnosti. 

Viacero faktorov

"Zvyčajne je to súbor určitých faktorov, od zvýšenej sugestibility, submisivity, ovplyvniteľnosti toho človeka až po pocity nespokojnosti v danej spoločnosti alebo s napĺňaním svojich potrieb," povedal psychológ Ľuboš Ďurdiak.

Jan sa nenarodil ako Arab, neštudoval korán, neoslovil ho ani Islam ako náboženstvo. Podľa odborníka mu do jeho utiahnutej duše nevidel nikto. Tak ako ani ďalším mladým mužom z Európy, ktorí sa k islamistom už pridali. A sú to aj moslimovia narodení v Európe, ktorí sa zradikalizovali zrejme pod podobnými pocitmi, aké mal aj samotný Čech. 

"Nedá sa to odhaliť žiadnym psychologickým testom. Znovu tam vstupujú do úlohy určité jeho osobnostné vlastnosti, kedy to môže neurobiť, " doplnil Ďurdiak.

Správny krok

Podľa arabistu a moslima, ak aktuálne z bezpečnostných dôvodov Francúzsko zatvára na svojom území desiatky mešít, islamských modlitební, v ktorých dochádzalo k radikalizácií mladých moslimov a k verbovaniu, ide o správny krok. 

"Centrá, ktoré radikalizujú, väčšinou vyhľadávajú ľudí, ktorí nie sú zbožní. Hľadajú skôr stratené duše," povedal politológ Jozef Lenč.

Podľa politológa je pravdepodobné, že s migrantmi a utečencami neprichádzajú do Európy prezlečení teroristi, ale mladí muži s veľkými očakávaniami, že Európa sa postará. "Ostatné útoky svedčia o tom, že tí, ktorí sa k nim uchýlia sú mladí ľudia, ktorí sa môžu cítiť oklamaní. Mali očakávania, ktoré sa nenaplnili a to všetko spojené s traumami z vojny, prípadne príde do toho ešte psychická choroba, uchýlia sa k násilnému činu," doplnil politológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy