Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Nadija Savčenková drží ďalšiu hladovku, žiada oslobodiť väzňov na Donbase
Zdielať na

Nadija Savčenková drží ďalšiu hladovku, žiada oslobodiť väzňov na Donbase

Zdroj: SITA

KYJEV / Ukrajinská poslankyňa a bývalá ruská väzenkyňa Nadija Savčenková vyhlásila hladovku na protest proti údajnej nečinnosti Kyjeva voči problémom Ukrajincov väznených na Donbasu. Sama Savčenková to oznámila na tlačovej konferencii v Kyjeve. Hladovať chce do momentu, kedy budú všetči Ukrajinci na slobode.

"Vyskúšala som veľa spôsobov, ako bojovať za väznených Ukrajincov. Teraz za nich budem bojovať tak, ako som donedávna bojovala sama za seba," vyhlásila bývalá pilotka, ktorá počas väznenia v Rusku držala hladovku za svoje oslobodenie niekoľkokrát. 

V marci bola Nadija Savčenková odsúdená na 22 rokov za údajný podiel na zabití dvoch ruských novinárov na Donbase. Poslankyňu kyjevského parlamentu, ktorá ruský proces označovala za skonštruovaný, prezident Vladimir Putin v máji omilostil. Stalo sa tak na základe výmeny za oslobodených dvoch ruských vojakov internovaných na Ukrajine. 

Prepustenie Ukrajincov

Hneď po svojom oslobodení Sanvčenková označila prepustenie Ukrajincov zadržiavaných na Donbase za prioritu svojej činnosti v parlamente.

Prepustenie osôb uväznených počas vlečúceho sa konfliktu je jedným z bodov mierových dohôd z Minska. Na harmonograme a rozsahu amnestie sa ale bojujúce strany zatiaľ nedokázali dohodnúť. 

Prepustili jednotlivcov

Koľko Ukrajincov separatisti v "ľudových republikách" zadržiavajú, nie je jasné. Z väzenia sa zatiaľ dostali najmä jednotlivci, ktorých osud bol predmetom záujmu médií alebo medzinárodných organizácií. 

O hladovkách Nadije Savčenkovej sa nedávno opovržlivo vyjadril ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. V odpovedi na otázky čitateľov denníka Komsomolskaja pravda napísal, že "Savčenková je celkom vypasená, takže hystérii okolo jej hladovky už dnes rozumejú všetci"

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy