Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pyrotechnici objavili na pozemkoch Volkswagenu bombu z vojny
Zdielať na

Pyrotechnici objavili na pozemkoch Volkswagenu bombu z vojny

Zdroj: SITA

BERLÍN / Štvrťtonovú leteckú bombu z druhej svetovej vojny objavili pyrotechnici na pozemku automobilového koncernu Volkswagen vo Wolfsburgu. Výbušninu by mali špecialisti zneškodniť v nedeľu dopoludnia. Na prevádzku podniku to vplyv mať nebude. Zamestnanci automobilky vo Wolfsburgu majú na tieto dni nariadenú závodnú dovolenku.

Pyrotechnici prehľadali pozemky Volkswagenu potom, čo tam stavební robotníci minulý mesiac našli kusy kovu, ktoré by mohli signalizovať prítomnosť nevybuchnutých bômb z druhej svetovej vojny. Podozrenie na výbušniny sa potvrdilo, keď pyrotechnici objavili dymovnicu, ktorú na Wolfsburg zhodili spojenci pri bombardovaní Nemecka.

Pre zneškodnenie bomby bude nutné evakuovať približne 7 400 obyvateľov Wolfsburgu žijúcich v blízkosti koncernu. Evakuácia začne v nedeľu dopoludnia. Úrady zatiaľ neupresnili, kedy presne k likvidácii výbušniny dôjde.

Továreň vyjde bez ujmy

Podľa hovorcu Volkswagenu nebude mať táto záležitosť žiaden dopad na výrobu. Podnik, ktorý zamestnáva asi 60 000 ľudí, totiž teraz prechádza letnou odstávkou prevádzky. Nedeľné smeny tam pritom obvyklé nie sú. Továreň, ktorá zaberá trikrát väčšiu plochu ako Monako, vlani vyrobila približne 815 000 áut.

Koncom vojny vrhli spojenecké lietadlá na Nemecko milióny ton munície. V nemeckých mestách sa dodnes často objavujú nevybuchnuté letecké bomby, najmä pri stavebných prácach. Odborníci odhadujú, že len v Berlíne je pod zemou asi 3 000 bômb.

Zdielať na

Najčítanejšie správy