Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prvé stretnutie bez Británie. Neformálne sa dvadsaťsedmička zíde v stredu
Zdielať na

Prvé stretnutie bez Británie. Neformálne sa dvadsaťsedmička zíde v stredu

BRUSEL / Riadny summit šéfov štátov a vlád krajín Európskej únie sa v dôsledku rozhodnutia britských voličov o odchode z Únie vo štvrtkovom referende prakticky zúži budúci týždeň na jediný deň. Dvadsaťosmička sa zíde v utorok popoludní. V stredu sa neformálne zídu zástupcovia 27 krajín, teda bez Británie, aby prerokovali "rozvod", ktorý Úniu čaká.

Podľa naplánovaného programu predsedu Európskej rady Donalda Tuska v utorok sa najskôr stretne s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom ako predsedom skupiny krajín Vyšehradskej štvorky.

Sériu stretnutí potom uzatvorí rokovaním s holandským premiérom Markom Ruttom, ktorého krajina teraz predsedá Európskej únii. Potom sa začnú vrcholné stretnutia dvadsaťosmičky.

Už len dvadsaťsedem hláv

Na stredu,kedy mal summit pokračovať, je v Tuskovom diári už len informácia o neformálnom stretnutí 27 hláv štátov a vlád. Pôjde tak o prvé vrcholné stretnutie členských štátov Európskej únie po britskom referende, na ktorom už pre britského premiéra Davida Camerona vôbec prvýkrát nebude miesto. 

"Dvadsaťsedmička sa zíde neformálne, aby prediskutovala politické a praktické dôsledky brexitu," napísal Tusk v pozývacom liste.

"Budeme diskutovať o takzvanom rozvodom procese," dodal Tusk s odkazom na článok 50 Zmluvy o EÚ, ktorý umožňuje vláde členského štátu informovať Európsku úniu o jeho odchode z organizácie a vyžaduje od Únie, aby sa snažila o vyrokovanie dohody o zrušení členstva.

Pozrite si, aká bola atmosféra po oznámení výsledkov:

Zdielať na

Najčítanejšie správy