Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezident Putin poprial Barackovi Obamovi k Novému roku
Zdielať na

Prezident Putin poprial Barackovi Obamovi k Novému roku

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin dnes gratuloval svojmu americkému proťajšku k novému roku a vyzval ho k spolupráci medzi oboma veľmocami pri riešení rôznych medzinárodných problémov.

Putin v gratulácii Barackovi Obamovi uviedol, že "vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi sú jedným z kľúčových faktorov zaistenia medzinárodnej bezpečnosti".

Zdôraznil, že obe krajiny by mohli "efektívne čeliť novým výzvam a hrozbám", pokiaľ by sa im podarilo dospieť ku "konštruktívnemu dialógu".

Zlé vzťahy

Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sa dostali na najhoršiu úroveň od konca studenej vojny po vlaňajšej anexii Krymu a prepuknutí proruského povstania na východe Ukrajiny. Západ na čele so Spojenými štátmi odpovedal sankciami proti ruským predstaviteľom a firmám.

Obaja prezidenti ale spolu opäť hovoria. Obama a Putin minulý mesiac, na okraji klimatického summitu v Paríži, hovorili asi polhodinu o sýrskej a ukrajinskej kríze. Ešte skôr sa zišli počas summitu skupiny veľkých ekonomík G20 v Turecku a v septembri v New Yorku počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

Toto sú najmocnejší ľudia sveta, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy