Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slováci zatiaľ o pomoc nežiadali, ministertvo zriadilo krízovú linku
Zdielať na

Slováci zatiaľ o pomoc nežiadali, ministertvo zriadilo krízovú linku

PARÍŽ / Francúzske úrady zatiaľ nepotvrdili, či medzi obeťami boli aj slovenskí občania. Ani na ministerstvo, ani na slovenské veľvyslanectvo v Paríži sa zatiaľ neobrátili žiadni slovenskí občania so žiadosťou o pomoc.

Rezort diplomacie už kontaktoval Slovákov zdržiavajúcich sa v Paríži, ktorí sa zaregistrovali prostredníctvom registračného formulára a je pripravený poskytnúť slovenským občanom nevyhnutnú pomoc.

Núdzová linka

Ministerstvo je naďalej v kontakte s príslušnými francúzskymi úradmi a situáciu pozorne sleduje a vyhodnocuje.

Občania SR, ktorí potrebujú pomoc v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži, môžu kontaktovať diplomatickú pohotovostnú službu slovenského veľvyslanectva v Paríži (+33 672 07 68 32), alebo ministerstva (02 5978 2211).

Teroristické útoky, ktoré sa v piatok večer odohrali vo francúzskej metropole Paríž, si podľa najnovších údajov, ktoré s odvolaním sa na parížsku prokuratúru zverejnil dnes denník The Guardian, vyžiadali najmenej 129 mŕtvych a ďalších 352 zranených, z toho 99 vo vážnom stave.

Šesť útokov

Polícia predpokladá, že všetci útočníci boli počas akcie zabití, pričom ich možní komplici môžu byť stále na úteku. Policajtov podporuje v uliciach mesta 1500 vojakov. Prokuratúra spresnila, že útoky sa odohrali na šiestich lokalitách vrátane národného štadióna Stade de France, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože.

Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal. Traja teroristi ozbrojení automatickými zbraňami tam postrieľali najmenej 120 ľudí. K streľbe došlo aj v niekoľkých reštauračných zariadeniach v centre mesta.

Slovenský fotograf sa nachádzal priamo v Paríži, pozrite si reportáž:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

Najčítanejšie správy