Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Donbase sa strieľa, luhanskí povstalci sú v bojovej pohotovosti
Zdielať na

Na Donbase sa strieľa, luhanskí povstalci sú v bojovej pohotovosti

KYJEV / Proruskí separatisti v povstaleckej časti Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny uviedli svoje sily do plnej bojovej pohotovosti. Informoval o tom ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk.

Podľa armádneho analytika Dmytra Tymčuka ide o reakciu na dezinformáciu šírenú medzi vzbúrencami o začatí ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl. Aj v noci zo štvrtka na piatok sa na Donbase miestami ozývala streľba.

Fámy

Podľa Tymčuka fámy tvrdia, že ukrajinská armáda už na niekoľkých miestach prekročila rieku Severný Donec, ktorá predstavuje deliacu líniu medzi stranami, a že sa do pohybu dali kolóny vládnych tankov.

"Tieto zvesti majú charakter oficiálnej informácie - všetky jednotky ´Luhanskej ľudovej republiky´boli uvedené do plnej bojovej pohotovosti," napísal Tymčuk na Facebook.

SITA

Správa odráža rastúce napätie na Donbase v poslednom čase. Aj v piatok ráno sa obe strany vzájomne obvinili z opätovného porušovania prímeria.

Jedenásť prípadov

Tlačové stredisko protipovstaleckej operácie uviedlo, že rebeli od štvrtkového večera nerešpektovali pokoj zbraní v 11 prípadoch. Z granátometov, mínometov a veľkorážnych guľometov vraj pálili v okolí Donecka na mesto Krasnohorivku a na obce Opytne a Pisky. Bojový stret sa vraj odohral v obci Zajceve pri meste Artemivsk.

Naopak povstalci podľa ruskej agentúry TASS obvinili ukrajinskú armádu z niekoľkohodinového ostreľovania severného a západného predmestia Donecka. Od 21:00 do 01:30 miestneho času vraj vojaci vypálili okrem 50 mínometných granátov ráže 82 a 120 milimetrov.

SITA

O prípadných zranených sa správy nezmieňujú.

Mier

Na základe dohody dosiahnutej pri rokovaniach v bieloruskej metropole Minsku vstúpilo do platnosti 1. septembrom na Donbase prímerie. V nasledujúcich dvoch mesiacoch paľba až na výnimočné incidenty postupne ustala a začal sa odsun ťažkých zbraní z bojových línií.

Tento dohodami tiež predpokladaný bod ale zatiaľ neukončili a od prelomu októbra a novembra je prípadov o porušovaní pokoja zbraní hlásených viac.

Ukrajinci sú utečencami vo vlastnej krajine, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy