Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovenskí miništranti hrdinami. V Taliansku zachránili topiace sa deti
Zdielať na

Slovenskí miništranti hrdinami. V Taliansku zachránili topiace sa deti

BRATISLAVA/RÍM / Slovenskí miništranti zachránili v severnom Taliansku pri rieke Piave troch topiacich sa ľudí, dve menšie deti a ich otca, ktorý sa pri pokuse zachrániť deti sám ocitol v ohrození.

Mladí miništranti z rôznych farností Slovenska sú cyklistickí nadšenci. 

Keď počas roka trénovali na svoju dvadsiatu púť Don Bosco Túr netušili, že sa stanú pre jednu mladú taliansku rodinu ich osudovými hrdinami. Keď prechádzali talianskou riekou Piava, rozhodli si urobiť neplánovanú krátku prestávku.

Nebola to náhoda

Dvaja chlapci z ich tímu si náhle všimli, že sa v rieke medzi kúpajúcimi ľuďmi topia dve malé deti. Štrnásťročný Jakub a starší Patrik okamžite skočili do vody a osemročných chlapčekov vytiahli. Pri pokuse zachrániť si synov, sa ale začal topiť aj ich otec.

Zachránili teda aj jeho. Ich vedúci, kňaz z Ludrovej Ján Garaj tvrdí, že toto nebola náhoda. "To bola naozaj Božia prozreteľnosť. My sme tam zastaviť neplánovali," hovorí. 

Otec detí bol v šoku a chlapci slovenským mladíkom ďakovali.

Jakub aj Patrik o svojom hrdinskom skutku médiám hovoriť nechcú. Vatikán ale o ich čine vie. Stretli sa aj s pápežom.

Dokončiť nedokončené

Pred piatimi rokmi práve slovenských miništrantov zastihla tragická udalosť. Pri cyklopúti do Ríma na Európske stretnutie miništrantov jeden z nich tragicky zahynul, keď sa utopil pri kúpaní v mori.

Vtedy, pre tragédiu cyklisti svoju púť nedokončili. Tento rok za Kamila šliapal do pedálov jeho mladší brat Marek. A práve jemu a rodičom pri audiencii osobne podal pápež František svoju ruku.       

Preto ich dvadsiata cyklopúť sa tento rok niesla pod mottom "Dokončiť nedokončené".

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy