Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Odveta za vraždu pilota. Jordánsko bombarduje Islamský štát
Zdielať na
Zahraničie

Odveta za vraždu pilota. Jordánsko bombarduje Islamský štát

AMMÁN / Jordánsko po upálení svojho pilota islamskými radikálmi zaútočilo proti pozíciám hnutia Islamský štát. Vzdušné sily sa zamerali na muničné sklady a výcvikové tábory extrémistov na východe krajiny.

"Práve začína naša odveta za hroznú a krutú vraždu nášho odvážneho mladého pilota, ale nie je to začiatok nášho boja proti terorizmu a extrémizmu," vyhlásil jordánsky minister zahraničných vecí Násir Džúdí. "Zvyšujeme stávky a ideme do toho so všetkým, čo máme," dodal. 

Jordánska štátna televízia odvysielala zábery štartujúcich lietadiel i ľudí, ktorí písali verše z Koránu a slogany na bomby, pravdepodobne použité pri zásahu.

Stroje pri návrate preleteli ponad mesto, z ktorého upálený pilot pochádzal a kde pozostalých navštívil i jordánsky kráľ Abdalláh II.

USA presúva jednotky

Jordánsko je členom medzinárodnej koalície, ktorá sa zúčastňuje na útokoch v Sýrii. Práve na protest proti účasti Jordánska v koalícii, údajne príslušníci Islamského štátu zabili pilota Moaza Kasásbu. S členstvom v koalícii nesúhlasia ani niektorí Jordánčania.

SITA

Američania zareagovali na prípad pilota presunutím tímov špecializovaných na vyhľadávanie a záchranu zostrelených pilotov z Kuvajtu na sever Iraku. Takto budú bližšie bombardovaným oblastiam a v prípade potreby tak budú môcť zasiahnuť. "Meníme pozície," potvrdil jeden z predstaviteľov ozbrojených síl.

Oko za oko

Dvadsaťšesťročného Kasasbu islamisti zadržali v decembri minulého roku a popravili ho údajne 3. januára. Video s brutálnou vraždou zverejnili až v utorok.

Jordánsko niekoľko hodín po tom popravilo väznenú irackú extrémistku Sadžídu Rišáví a ďalšieho irackého radikála. Obaja boli odsúdení na trest smrti.

ISIFA

Práve teroristku Rišáví chceli Jordánci vymeniť za svojho pilota. Vyjednávanie však zlyhalo. 

Pozrite si časť zverejneného videa z popravy jordánskeho pilota:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

 

Zdielať na

Najčítanejšie správy