Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Srbsko ani Chorvátsko sa nedopustili genocídy, rozhodol haagsky súd
Zdielať na

Srbsko ani Chorvátsko sa nedopustili genocídy, rozhodol haagsky súd

HAAG / Medzinárodný súdny dvor v utorok rozhodoval vo veci vojnových zločinov, ktoré sa v deväťdesiatych rokoch udiali na Balkánskom polostrove. Z genocídy sa navzájom obviňujú Srbsko s Chorvátskom. Súd vinu Srbska a následne i Chorvátska na genocíde odmietol.

Súd v Haagu v utorok zverejnil rozhodnutie v dlhoročnom spore medzi oboma balkánskymi krajinami.

Rozhodol, že Srbsko počas vojny v Chorvátsku v roku 1991 - 1995 nespáchalo genocídu. K rovnakej protižalobe Srbska voči Chorvátsku sa vyslovil o pár minút. Verdikt bol totožný. 

"Ide o jednu z najdôležitejších udalostí vo vzťahu s Chorvátskom," povedal pred vyhlásením verdiktu srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič.

Chorvátsko v roku 1999 zažalovalo Srbsko za jeho úlohu pri etnickom zabíjaní, mučení a vysídľovaní Chorvátov zo srbského územia vtedajšej Juhoslávie a žiada finančné odškodnenie pre pozostalých i hospodárstvo za spôsobené škody. 

Chorvátske mesto Vukovar ostalo spustošené a na tri mesiace ho v roku 1991 obsadili Srbi. Desiatky tisíc Chorvátov boli vyhnaní a asi 260 chorvátskych mužov bolo zadržaných a zabitých.

SITA

O štyri roky neskôr chorvátska armáda bombardovala oblasť prevažne srbského mesta Krajina. Dvestotisíc Srbov bolo v rámci operácie búrka nútených opustiť svoje domovy.

Temné roky Balkánu

Chorvátska vláda poukazuje práve na zabíjanie v meste Vukovar. Obvinila Srbov, na čele s vtedajším prezidentom Slobodanom Miloševičom, z vyvražďovania etnických Chorvátov.

Srbi v roku 2010 zareagovali žalobou na Záhreb za vysídlenie viac ako dvestotisíc etnických Srbov z Chorvátska.

Práve očakávaný verdikt by pre mnohých znamenal aspoň čiastočné vysvetlenie toho, čo sa skutočne stalo počas najtemnejších rokov na Balkánskom polostrove.

Genocída patrí medzi najťažšie zločiny, avšak aj medzi tie najhoršie preukázateľné.

Kto je vinný?

Srbský minister zahraničných vecí Dačič si myslí, že verdikt ukáže, kto bol v konflikte skutočným zločincom. K veci sa vyjadril aj chorvátsky minister spravodlivosti Orsat Miljenic. "Verdikt ukáže, čo sa vlastne stalo. A to bola agresia voči Chorvátsku," vyhlásil.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa postupne zlepšili, avšak Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu v roku 2012 v tejto veci na srbské pobúrenie oslobodil veliteľa operácie Búrka generála Anteho Gotovinu.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy