Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vražedné polia v Kambodži strašia nielen miestnych, ale i turistov
Zdielať na
Zahraničie

Vražedné polia v Kambodži strašia nielen miestnych, ale i turistov

PHNOM PENH / Búšenie srdca a úzkosť, ktorá človeku zovrie hrdlo. Podobné pocity zažije zrejme každý, kto sa rozhodne navštíviť vraždené polia v Kambodži. Pred necelými štyrmi desaťročiami boli dejiskom masových vrážd väzňov počas jednej z najhorších genocíd minulého storočia. Vyčíňanie Pol Potovho režimu pripravilo o život asi 3 milióny ľudí.

Brutálny režim Červených Khmérov  je ešte stále otvorená rana v srdciach mnohých Kambodžanov.

"Každý z nás prišiel o člena rodiny. Mne zabili strýka a stratil som aj staršieho brata. Mal iba 14 rokov. Zomrel od hladu, a preto, že sa oňho nemal kto postarať, keď ochorel," opisuje smutné zážitky sprievodca Borey.

Pol Pot vyhnal státisíce ľudí na vidiek. Trestal ich za vzdelanie a nosenie okuliarov. Obete skončili najprv vo vňzniciach a neskôr na masových pohrebiskách.

Po celej Kambodži bolo v minulosti okolo 340 vraždených polí. Väzni si najprv vykopali jamy, v ktorých neskôr sami skončili. Naraz na jedno miesto nahádzali 50 až 200 tiel.

"Niektorých prinútili jesť ovocie z jedovatého stromu a tým ich otrávili," opisuje Borey. Iní si jednoducho museli čupnúť pred jamou a želežnou palicou dostali smrteľný úder.

Potrestali len najvyšších

Na bývalom čínskom cintoríne sa našlo približne desaťtisíc tiel v 129tich hroboch.

"Je to otrasné. Vnímam to aj ako memento, ako to môže dopadnúť, keď ľudia, možno aj v dobrej viere, pripustia k moci blázna," hovorí turista Juraj.

Za roky vyčíňania však potrestlai len najvyšších predstaviteľov Červených Khmérov. Ostatní sa väzeniu vyhli.

"Vrahom, ktorí zabíjali tu alebo vo väzeniach, sme odpustili. Ak by sme to neurobili, v krajine by sa stále bojovalo," uzavrel Borey. 

Pozrite si priloženú reportáž priamo z Kambodže:

Zdielať na

Najčítanejšie správy