Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Amerika hore nohami! Davy demonštrovali proti policajným zásahom
Zdielať na

Amerika hore nohami! Davy demonštrovali proti policajným zásahom

WASHINGTON / Tisíce ľudí v sobotu demonštrovali vo Washintone, New Yorku, Bostone a ďalších amerických miestach proti zásahom policajtov, pri ktorých zahynuli neozbrojení černosi. Podľa organizátorov boli protestné akcie jedny z najväčších vo vlne protestov usporiadaných v súvislosti so smrťou černochov, ktorých zabili policajti v poslednej dobe v meste Ferguson v Missouri, v New Yorku a na iných miestach. Sobotné pochody boli mierové, len v Bostone zatkla polícia 23 osôb, ktoré chceli zablokovať diaľnicu.

Do pochodu na washingotnskej centrálnej Pennsylvania Avenue, ktorý v sobotu popoludní dorazil ku Kapitolu, sa zapojili i pozostalí po Michaelovi Brownovi a Erikovi Garnerovi.

Browna v auguste zastrelil strážnik vo Fergusone a garnera podozrivého z predaja nezdanených cigariet v júli strážnik v New Yorku pri zásahu udusil. V oboch prípadoch veľká porota odmietla policajtov obviniť.

Na sobotňajšej demonštrácii v hlavnom meste prišli ľudia s transparentmi "na černošských životoch záleží" a "Koho chránite? Komu slúžite?". V dave demonštrantov sa objavil i nápis "nemôžem dýchať", čo bola údajne posledné Garnerove slová pred násilnou smrťou.

SITA

Ozývali sa tiež obvyklé heslá "Ruky hore! Nestrieľajte!" pripomínajúce tvrdenia niektorých svedkov Brownovej smrti, že sa černošský mladík podozrivý z krádeže polícii vzdával. Podľa iných verzií Brown policajta napadol. ďalší demonštranti zvolili v sobotu formu protestu nazývanu "die-in", pri ktorej protestujúci ležia na ceste a predstierajú smrť.

Účastníci washingtonského pochodu žiadali reformu zákona o polícii a volali po potrestaní prípadov údajnej policajnej brutality.

SITA

"Členovia Kongresu, vedzte, že to myslíme vážne," vyhlásil pred Kapitolom známy americký aktivista, reverend Al Sharpton.

"Ak budeš počas Vianoc počuť zvonenie, nemusí to byť Santa. Môže to byť reverend Al prichádzajúci k vášmu domu," vyhlásil duchovný.

Gwen Car, matka mŕtveho Garnera, označila pochod za dejinnú udalosť.

Dvadsaťpäťtisíc demonštrantov

Organizátori predpovedali účasť päťtisíc ľudí. Skutočný počet demonštrantov pôvodné čísla predčil. Podľa organizátorov akcie sa zišlo až dvadsaťpäťtisíc aktivistov.

SITA

Protesty, v niektorých prípadoch násilné, sa stupňujú od novembra, kedy porotcovia v oboch kontroverzných prípadoch odmietli zasahujúcich policajtov obviniť. Americkí muži zákona a policajní velitelia vidia riešenie nie v trestoch, ale v zlepšení policajného výcviku, v inštalácii povinných kamier na uniformy strážnikov a v zmene niektorých zákonov.

Dobýjali New York

Tisícky ľudí vyšli i do ulíc New Yorku. Aktivisti sa zhromaždili na Washingtonskom námestí na juhu Manhattanu a kričali heslo "Nie rasistickej polícii". Niektorí niesli makety papierových rakiev, na ktorých boli mená černochov zabitých v konflikte s políciou.

Podľa strážcov poriadku bola demonštrácia pokojná a k žiadnym násilnostiam nedošlo. Protestujúci ale paralyzovali dopravu na niekoľkých rušných dopravných tepnách v centre mesta, okrem iného ina Piatej avenue. Pozorovatelia odhadli počet účastníkov na dvadsať až tridsaťtisíc.

SITA



V Bostone prešli stovky nespokojných okolo miestnej väznice, kde trestnaci búchali na okná ciel. Potom sa demonštranti vydali k diaľnici číslo 93 a pokúsili sa preraziť rad policajtov neďaleko vjazdu na túto komunikáciu. Dvadsaťtri osôb zatkli.

Americké médiá informovali, že sa v sobotu demonštrovalo i v Chicagu, Philadelphii, Dallase, Atlante, San Franciscu či Los Angeles.

Pozrite si protesty do Fergusone:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy