Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Železnice zrušili stovky spojov, tisíce domácností sú bez elektriny
Zdielať na

Železnice zrušili stovky spojov, tisíce domácností sú bez elektriny

PRAHA/BRNO / Mrznúci dážď ochromil v utorok dopravu v Českej republike. Železnice museli zrušiť stovky spojov vrátane medzinárodných. Paralyzovaná je aj mestská a prímestská doprava vo väčších mestách vrátane Prahy, Olomouca a Brna. Veľké problémy majú pražské aj olomoucké električky, v Brne zase do ulíc ráno nevyšli trolejbusy, ktoré nahradili autobusy. Rovnaké riešenie nejazdiacich električiek našiel aj pražský dopravný podnik. Problémy hlásia aj železnice.

Veľké problémy majú pražské aj olomoucké električky, v Brne zase do ulíc ráno nevyšli trolejbusy, ktoré nahradili autobusy. Rovnaké riešenie nejazdiacich električiek našiel aj pražský dopravný podnik.

Peripetie hlásia aj České dráhy. Problémy na železniciach zasiahli v pondelok viac ako sto tisíc cestujúcich. "Je to veľmi zlé. Počas dopoludnia odriekneme stovky spojov. Pretrvávajú problémy na strednej Morave. Nemôžeme s elektrickými súpravami ísť do koridoru medzi Prahou a Moravou. V rannej špičke nie je možné sa dostať do Prahy. Prímestská vlaková doprava v Prahe je paralyzovaná," povedal pre iDnes.cz v utorok skoro ráno hovorca Českých dráh Radek Joklík.

Z diaľkových spojov jazdia z Prahy pravidelne len vlaky do Ústí nad Labem. "Po koridore na Moravu jazdia len vybrané jednotlivé vlaky, ktoré potiahnu naftové lokomotívy. Bude ich len niekoľko. Vytiahli sme všetky naftové spoje," dodal.

Náhradnú autobusovú dopravu sa Českým dráham nepodarilo zaistiť. Podľa vyjadrenia hovorcu pre iDnes.cz prepravcovia nechcú autobusy požičať. 

Vlaky meškali stovky minút

blesk.cz

Tisíce domácností bez prúdu

Podľa spravodajskej televízie ČT 24 sú bez prúdu kvôli kalamite tisíce domácnosti. Problémy sa prejavujú v západných Čechách, na Chebsk a Karlovarsku, severnej Morave či v okolí Olomouca.

S výpadkami musia rátať aj obyvatelia Vysočiny, Juhomoravského kraja a časti Zlínskeho kraja.

Technici odstraňujú poruchy, majú však problém dostať sa na niektoré miesta. Či už kvôli námraze alebo popadaným stromom.

Predstavitelia Přerova vyzvali ľudí, aby sa nepohybovali v okolí stromov:

ISIFA

Situácia sa môže zopakovať

Momentálny stav môže v Českej republike trvať do stredy. Podľa Dagmar Honsovej z Meteopressu, ktorú cituje portál novinky.cz, sa situácia môže na konci týždňa zopakovať. 

"V utorok počítajú numerické modely na celom území Českej republiky so zrážkami zmiešanými aj s mrznúcimi. Poobedňajšie teploty sa budú pohybovať od -3 do 1°C. Chladnejšie bude na Morave a Sliezsku, teplejšie v západnej polovici republiky," povedala Honsová.

Mimoriadny stav je v Českej republike vyhlásený do 18:00, pozrite si reportáž Blesk TV:

Meškajú aj vlaky na Slovensko

Pre nepriaznivé počasie v Českej republike nechodia viaceré vlaky v medzinárodnej osobnej doprave, čo má vplyv aj na cestujúcich na Slovensku. 

Medzi odrieknuté vlaky patrí EN 444 Žilina – Čadca štátna hranica, Ex 1011/1006 Čadca štátna hranica – Košice a späť (RegioJet), EC 177 Brno – Bratislava, Ex 125 Čadca štátna hranica – Žilina, EC 131 Kúty štátna hranica – Budapešť, EC 273 Kúty štátna hranica – Budapešť a Ex 143 Čadca štátna hranica – Žilina.

Tento stav podľa hovorkyne trvá od pondelka 1. decembra od 18:00, zlepšiť sa môže v prípade priaznivejšieho vývoja počasia. Na Slovensku počasie zatiaľ nekomplikuje železničnú dopravu a vlaky na tratiach ŽSR jazdia bez obmedzení.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje, že vlaky z Česka môžu meškať 60 až 120 minút.

Na Slovensku kalamita nehrozí

Na Slovensku podľa meteorologičky Najlepšieho Počasia Miriam Jarošovej podobná kalamitná situácia ako v Českej republike nehrozí. "Na Slovensku sa takáto situácia neočakáva. Poľadovica sa síce môže objaviť v utorok večer, v noci aj v stredu ráno, kalamitný stav nespôsobí," uviedla Jarošová.

Obdobná situácia ako v Českej republike je aj v Maďarsku. Kde aj v utorok trvá hrozba mrznúcich zrážok, v stredu tam bude už iba pršať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy