Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ministra financií Babiša chceli otráviť
Zdielať na

Ministra financií Babiša chceli otráviť

Zdroj: TV JOJ

PRAHA / V obálke, ktorá vo štvrtok dorazila na ministerstvo financií v Česku, bola smrteľná dávka jedu. Vyjadril sa hovorca Štátneho ústavu jadrovej, chemickej a biologickej ochrany Radek Pokorník.

Už v utorok prišla na ministerstvo vnútra obálka s kyanidom. Nie je jasné, či išlo o rovnakú látku. Ústav vzhľadom k vyšetrovaniu prípadu nemôže povedať bližšie podrobnosti.

Babišovi domov

Babiš naípsal, že obálka dorazila k nemu domov a bola podaná v Slovinsku. "Neviem o tom, že obsahovala smrteľnú dávku jedu," povedal. Vysvetľuje si to tým, že aktivity ministerstva prakážajú mnohým ľuďom, ktorí nepodnikajú poctivo.

Podľa informácie hovorcu ministerstva financií Radka Ležatku má minister presmerovanú poštu z miesta bydliska na ministerstvo financií, preto zásielka prišla na ministerstvo. Zdravie žiadneho zo zamestnancov úradu nebolo podľa Ležatku ohrozené.

Polícia informácie o podozrivých zásielkach z minulého týždňa nechcela kvôli pokračujúcemu vyšetrovaniu komentovať. "Prípadom sa stále intenzívne zaoberá," povedala hovorkyňa policajného prezídia Jana Macalíková.

Prášok na Hrade

Podľa informácií ministerstva financií, balíček obsahoval biely kryštalický prášok. K ohrozeniu života ani zdraviu žiadneho zo zamestnancov ministerstva nedošlo. V ten istý deň dorazil biely prášok aj na adresu správy Hradu, do kancelárie prezidenta.

Testy tejto látky ale podľa Pokorníka boli bez rádioaktívnych či biologických nálezov. Do televízie Prima dorazil podozrivý balík s bielym práškom v piatok. Ani ten podľa testov laboratória nebol toxický.

Obálku dostal aj minister vnútra

Sériu podozrivých zásielok odštartovala v utorok obálka, ktorá prišla ministrovi vnútra Milanovi Chovancovi. Tá obsahovala dve ampulky kyanidu v nebezpečnom množstve. Zásielka bola odoslaná zo severu Európy.

Premiér Bohuslav Sobotka nechcel minulý týždeň situáciu preceňovať. Nie je to podľa neho nič, čo by ohrozovalo bezpečnostnú situáciu v Českej republike.

Naposledy sa zásielky s bielym práškom v Česku objavili v októbri, kedy ich obdržali niektoré úrady vrátane Hradu. Podľa vyjadrení Chovanca nie je pravdepodobné, že by minulý týždeň išlo o rovnakého páchateľa ako v októbri. Zásielky s podozrivým obsahom sa objavovali aj skôr, ale žiadne z nich podľa dostupných informácií neobsahovali nebezpečnú látku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy