Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Maršal Konev v ružových gatiach! Vandali prefarbili jeho sochu
Zdielať na

Maršal Konev v ružových gatiach! Vandali prefarbili jeho sochu

Zdroj: Reprofoto: blesk.cz

Najskôr Lennonova stena nabielo, teraz socha sovietskeho maršala Ivana Stepanoviča Koneva naružovo. Umelci a vandali sa svojimi výtvormi v Prahe v posledných dňoch predháňajú. Radnica Prahy 6, kde socha stojí, však rýchlo zasiahla a nechala farbu zmyť.

“Socha je natretá od pása dole ružovou farbou. Teraz budeme zisťovať, koľko nás odstránenie farby bude stáť a ako budeme ďalej postupovať,“ povedal hovorca radnice Prahy 6 Adam Halmoši. V minulosti sa vraj na soche, ktorá stojí na námestí interbrigády v Bubenči, graffity objavovalo. “Nikdy ale v takomto rozsahu,“ dodal hovorca.

Ružovú farbu dopoludnia nechala radnica v rámci takzvaného antigraffity programu odstrániť. “V rozpočte na rok 2014 je na opravy pomníkov a pamätných dosiek zaradená čiastka 300 000 korún,“ uviedol Halmoši.

Farebných kockovaných gatí sa v minulosti niekoľkokrát stala takisto socha budovateľa pri stanici metra C Chodov. Známe je taktiež ponovembrové pretretie tanku na námestí Kinských naružovo, ktorého autorom bol výtvarník David Černý. Premaľovaná bola minulý týždeň v nedeľu taktiež Lennonova stena na Velkopřevorskom námestí. K tomu sa prihlásila umelecká skupina Pražská služba.

Reprofoto: blesk.cz

Maršal Ivan Stepanovič Konev (1897–1973) bol ruský vojvodca a sovietsky maršal. Na konci II. Svetovej vojny sa podieľal na oslobodení Prahy, časti Poľska, Sliezska a Saska. Viedol ale taktiež krvavé potlačenie povstania v Maďarsku a pôsobil v Berlíne v dobe výstavby Berlínskeho múru.

Najčítanejšie správy