Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nebezpečná vtáčia chrípka sa šíri po Európe
Zdielať na
Zahraničie

Nebezpečná vtáčia chrípka sa šíri po Európe

LONDÝN / Po Holandsku oznámila aj Británia výskyt nákazy kmeňom vtáčej chrípky, ktorý je smrteľne nebezpečný pre ľudí. Problém sa týka kačacej farmy v Naffertone v grófstve East Yorkshire, kde utratia šesťtisíc vtákov a zavedú karanténu. Riziko nákazy obyvateľov je však podľa britských úradov malé.

Aj holandské úrady zdôraznili, že tento kmeň vtáčej chrípky H5N8 je veľmi nebezpečný pre vtáky, avšak človek sa ním môže nakaziť len veľmi blízkym kontaktom s chorými vtákmi.

Holanďania museli utratiť až 150 tisíc kusov hydiny z farmy v Utrechte, po tom, ako sa tam zistila vtáčia chrípka. Rovnako vyhlásili 72 hodinový zákaz prevozu hydiny, vajíčok a použitých podstielok medzi farmami po celej krajine. V postihnutej oblasti je zákaz tridsaťdňový.

sita

Kmeň H5N8 už zaistili aj v severnom Nemecku. Veterinári tam nechali preventívne utratiť 30 tisíc zvierat.

Tento typ vírusu tento rok prvýkrát ohlásila Južná Kórea a následne i Japonsko a Čína. Ako sa dostal do Európy, známe nie je.

Európska komisia však pochválila reakciu postihnutých európskych krajín. Prijaté opatrenia boli podľa Bruselu dostatočne rýchle a rozsiahle.

sita

Zdielať na

Najčítanejšie správy