Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Islamský štát je najbohatšou teroristickou organizáciou
Zdielať na

Islamský štát je najbohatšou teroristickou organizáciou

Zdroj: sita/ilustračné

DAMASK / Islamský štát (IS) získava mesačne desiatky miliónov dolárov z predaja ropy na čiernom trhu, z výkupného či vydierania. Vďaka tomu je považovaný za najbohatšiu teroristickú organizáciu na svete.

Podľa amerického námestníka pre terorizmus a financie, Davida Cohena, IS mesačne získa aj tridsať až štyridsať miliónov dolárov. "Len predajom ropy z obsadených ropných polí získajú radikáli denne milión dolárov," uviedol.

Narozdiel od Al-Káidy, IS netečú financie od bohatých sponzorov z oblasti Perzského zálivu. Z ropy si však zarobia slušne - denne dokážu vyprodukovať päťdesiattisíc barelov.

IS ropu predáva za akciové ceny napríklad priekupníkom do Turecka, ktorí ju potom predávajú ďalej. Ropu od nich dokonca mala/má kupovať aj sýrska vláda, proti ktorej bojujú, či iní "nepriatelia". 

sita

Okrem ropy či výkupného IS zarába aj na daniach, ktoré vyberá v ovládaných regiónoch. Od miestnych žiada desať percent z bankových transakcií a vyberá mýto od kamiónov prechádzajúcich "ich" oblasťou.

Len z únosov a výkupného, najmä za novinárov a európskych rukojemníkov, získala organizácia tento rok minimálne dvadsať miliónov dolárov. Výpalné a ďalšia kriminálna činnosť v obsadených mestách prinášajú do rozpočtu IS mesačne niekoľko miliónov.

sita

Islamisti údajne chodia od dverí k dverám či od obchodu k obchodu a so zbraňami v rukách žiadajú peniaze. Tí, ktorí nezaplatila, na to kruto doplatia.

Okrem toho radikáli z IS vykrádajú banky, predávajú starožitnosti po starovekých civilizáciách v Iraku a Sýrii či kradnú farmárom zvieratá a úrodu. Prednedávnom dokonca oficiálne priznali, že predávajú unesené ženy a dievčatá ako sexuálne otrokyne.

V napĺňaní pokladnice chcú extrémistom zabrániť Spojené štáty. Nie je to však také jednoduché. "Snažíme sa Islamskému štátu obmedziť prístup k financiám, nemáme však zbrane na to, aby sa nám to podarilo zo dňa na deň. Bude to dlhý boj a my sme len na začiatku," zhodnotil Cohen.

Najčítanejšie správy