Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Matka útočníka z Ottawy, sa v slzách ospravedlnila za syna
Zdielať na

Matka útočníka z Ottawy, sa v slzách ospravedlnila za syna

Zdroj: SITA

OTTAWA / Matka mladého muža, ktorý strieľal pred a v budove kanadského parlamentu sa so slzami v očiach ospravedlňuje za jeho správanie. Prečo to urobil, si vraj sama nedokáže vysvetliť a odpoveď zrejme už nikdy nedostane. Po tom, ako zastrelil vojaka, ktorý strážil pamätník, polícia zastrelila jeho. Matka tvrdí, že nie je smutná z toho, že jej syna zabili, ale z toho koľko bolesti spôsobil iným.

Kanadská polícia zverejnila záznamy z bezpečnostných kamier v okolí parlamentu. Vidieť na nich páchateľa 32-ročného Mcihaela Zehafa-Bibóa ako prichádza na miesto činu a následne sa presúva od pamätníku, kde zavraždil strážiaceho vojaka do budovy parlamentu.

Tá je od pamätníku vzdialená približne 200 metrov. Záznam ukazuje ako strelec vystupuje z auta a pár sekúnd potom už páli okolo seba z pušky. Vyšetrovatelia tvrdia - nebol v tom sám.

Žiadne neviniatko

"Máme informácie, ktoré jasne dokazujú zdieľanie jeho radikálnych myšlienok. Teraz je v centre pozornosti to, ako sa dostal k zbrani. Práve zdroj tej zbrane je teraz pre nás prioritou," tvrdí komisár kanadskej polície Bob Paulsen.

Michael Zehaf Bibeau nie je žiadne neviniatko. Jeho kriminálna minulosť je veľmi bohatá, hoci trestné činy, ktoré doteraz spáchal boli len drobné krádeže, šoférovanie pod vplyvom alkoholu, či nelegálne držanie zbrane.

Vstupenka medzi militantov

So svojou rodinou sa 5 rokov nestýkal, nedávno sa pridal k radikálom a konvertoval na islam. Zrejme toto mala byť jeho vstupenka medzi militantov z Islamského štátu, za ktorými chcel vycestovať.

"Jeho matka nám povedala, že chcel ísť do Sýrie. Naše úrady evidujú jeho žiadosť, na tej je však ako destinácia uvedená Líbya," dodáva Paulson.

Po prehliadke bytu útočníka, polícia v jeho počítači objavila komunikáciu s ďalšími radikálmi. "To, čo sa nachádzalo v počítači dokazuje, že existuje spojenie s ďalšími osobami. Takými, ktoré sú teroristickou hrozbou," myslí si komisár.

Po ostatných udalostiach nielen pri pamätníku, v budove parlamentu, ale aj v nákupnom centre prinútilo políciu viac sa koncentrovať na možné hrozby. To, že sa za bieleho dňa niečo podobné odohralo ukazuje na nedostatočnú pripravenosť kanadských úradov na teroristické hrozby. V súčasnosti sledujú 93 osôb, ktoré by mali mať napojenie na radikálov z Islamského štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy