Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dopad leteckých tragédií. Malajzijské aerolinky prevezme štát
Zdielať na

Dopad leteckých tragédií. Malajzijské aerolinky prevezme štát

KUALA LUMPUR / Stovky mŕtvych, jedno lietadlo zostrelené, druhé záhadne zmizlo. Malajzijské aerolinky zažívajú čierny rok. Problémy Malaysia Airlines má vyriešiť prevzatie štátnym investičným fondom. Ten plánuje stiahnuť akcie aeroliniek z burzy a reorganizuje podnik. Správu priniesla britská BBC.

Aerolinky tento rok prišli v marci o Boeing 777 s 239 ľuďmi na palube, ktorý sa stratil z leteckých radarov cestou z Kuala Lumpur do Pekingu. Väčšina cestujúcich pochádzali z Číny.

Špeciálna ponorka bez posádky Bluefin 21 skončila pred dvoma mesiacmi prieskum oblasti, odkiaľ vychádzali signály z čiernych skriniek.

Nikto neprežil

Prehľadávanie kritických oblastí, kde sa môže Boeing 777 nachádzať, obnovia. Po nezvestnom lietadle budú opäť pátrať v oceáne.

V júli ďalší Boeing 777 s takmer 300 ľuďmi na palube zostrelili separatisti nad východnou Ukrajinou. Tragédiu nikto neprežil.

Pozrite si priloženú reportáž:

Tieto udalosti poškodili povesť firmy, ktorá sa dostala do finančnej krízy. Letenky prestali kupovať predovšetkým Číňania, píše BBC.

Aerolinky roky v strate

Štátny fond vlastní približne 69 percent akcií Malaysia Airlines. V piatok uviedol, že plánuje reštruktualizáciu všetkých činností leteckej spoločnosti vrátane obchodného modelu, financií a ľudského kapitálu.

Trhová hodnota spoločnosti Malaysia Airlines za posledných deväť mesiacov klesla o viac než 40 percent. Firma je už roky stratová. V prvom kvartáli tohto roka sa jej čistá strata zvýšila o 60 percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy