Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hirošima si pripomína 69. výročie zhodenia atómovej bomby
Zdielať na

Hirošima si pripomína 69. výročie zhodenia atómovej bomby

Zdroj: Sita

HIROŠIMA / Obyvatelia japonského mesta Hirošima si spoločne s celou krajinou v stredu pripomínajú 69. výročie zhodenia americkej atómovej bomby, ktorej dôsledkom bola smrť desiatok tisíc ľudí. Do dnešného dňa si pamiatku takmer 170 tisíc obetí bomby neprišiel uctiť žiaden prezident USA.

Hirošima bola hlavným cieľom misie, alternatívou boli mestá Nagasaki a Kokura. V tých však v danom čase panovalo nepriaznivé počasie.

Pamiatku takmer 170 tisíc obetí bomby s názvom Little Boy (Chlapček) si dodnes neprišiel uctiť žiaden prezident Spojených štátov. Prelomovou však bola minuloročná účasť amerického veľvyslanca na pietnej spomienke.

Koncom júla americké médiá zverejnili informáciu o smrti posledného člena posádky lietadla Enola Gay, ktoré bombu na Hirošimu zhodilo. Theodore Van Kirk bol jedným z dvanástich členov posádky a v čase útoku mal iba 24 rokov.

Tri dni po Hirošime Američania zhodili atómovú bombu aj na Nagasaki. USA deklarovali, že ich cieľom bolo predísť ďalším vojnovým obetiam a nevypočítateľným útokom ázijskej krajiny, ktorá bola v rámci druhej svetovej vojny najväčším nepriateľom USA.

Sita

Tokio napokon 15. augusta kapitulovalo, čím sa definitívne skončila druhá svetová vojna. Japonsko je dodnes jedinou krajinou, ktorá sa stala terčom jadrového útoku. O jeho opodstatnenosti sa dodnes vedú polemiky.

Sita

Najčítanejšie správy