Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Reportér TV JOJ Krpač uviazol v Donecku uprostred bojov
Zdielať na

Reportér TV JOJ Krpač uviazol v Donecku uprostred bojov

BRATISLAVA/DONECK / Reportér TV JOJ Martin Krpač uviazol v ukrajinskom Donecku. Potom, ako sa v pondelok ocitol v prestrelke, sa mu v utorok nepodarilo opustiť krízovú oblasť. Môžu za to tvrdé boje medzi rebelmi a armádou. Tie si vyžiadali minimálne 35 obetí.

"Mal som kúpenú letenku na 11:40 do Kyjeva, nikam som neodletel," opisuje reportér TV JOJ Martin Krpač. Všetky cesty vedúce z a do Donecka obsadili separatisti. Železničná stanica je pre pondelkové útoky uzatvorená.

Obsadené letisko

Najhoršia situácia je na letisku. "Podľa posledných správ by ho už mali mať pod kontrolou kyjevskí vojaci. V okolí sa však schovávajú separatisti," opisuje Krpač. Boje stále prebiehajú, aj keď s menšou intenzitou ako v pondelok.

"Letisko je plne pod našou kontrolou. Nepriateľ utrpel ťažké straty, my žiadne," uviedol vo vyhlásení ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Ozbrojení separatisti obsadili terminál letiska Sergeja Prokofjeva v pondelok ráno. 

Ľudia v okolí letiska zažívajú paniku a majú strach. "Pondelkové útoky mali mimoriadnu silu. Kyjevská armáda použila vojnové vrtuľníky aj protitankové strely," tvrdí Krpač. Pri týchto útokoch podľa zahraničných agentúr zomrelo 35 ľudí.

Prestrelka na vlastnej koži

Vyslaný reportér TV JOJ sa v pondelok ocitol v prestrelke. "Zažívali sme krušné chvíle, keď sme sa desiati novinári ocitli asi kilometer od letiska v prestrelke. Zvládli sme to a pokračujeme ďalej," dodáva Krpač.

Nálety proti povstalcom v rámci pokračujúcej "protiteroristickej" operácie Kyjeva nasledovali deň po voľbách nového ukrajinského prezidenta, ktoré separatisti na väčšine územia Doneckej oblasti blokovali. Volebný víťaz Petro Porošenko už vyhlásil, že "teroristov" na východe krajiny porazí "do niekoľkých hodín, a nie mesiacov".

Pokus o obsadenie letiska mal s najväčšou pravdepodobnosťou zabrániť Porošenkovi v návšteve regiónu. Nový prezident totiž oznámil, že jeho prvá cesta povedie do Donecka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy