Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Západ chce vtiahnuť Rusko do vojny, tvrdí Medvedev
Zdielať na

Západ chce vtiahnuť Rusko do vojny, tvrdí Medvedev

MOSKVA / Spojené štáty a ich spojenci chcú vtiahnuť Rusov do druhej studenej vojny. V rozhovore pre agentúru Bloomberg to uviedol predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev.

Bez odozvy

Premiér poukázal na to, že ekonomické sankcie, ktoré zaviedol Západ voči Moskve, pripomínajú podobné opatrenia z čias súperenia so Sovietskym zväzom. Podľa Medvedeva súčasné sankcie Rusko nepoškodia.

"Pomaly ale isto sa blížime k druhej studenej vojne. Nikto z nás ju ale nepotrebuje," prehlásil. Zároveň upozornil, že Moskva na sankcie zo strany USA a Európskej únie nijako nezareagovala.

Najhorší možný scenár

Podľa neho nesie na všetkom hlavnú vinu americký prezident Barack Obama. Šéfa Bieleho domu obvinil z nedostatku politického citu. "Súčasný tlak Rusko nielenže nezlomí, ale skončí s odchodom Obamu z Bieleho domu v roku 2016. Vystrieda ho iný prezident. Na sankcie všetci zabudneme," uviedol Medvedev.

Pokiaľ by mal byť sankčný režim zo strany Západu tvrdší, Rusko je pripravené na odvetu. "Hovorme o najhoršom možnom scenári. Aj napriek tomu, že sme proti akýmkoľvek sankciám, náš súbor odvetných opatrení nevedie len k postupnému zlepšeniu našej ekonomiky, ale opatrenia môžu zasiahnuť aj iné štáty," varoval ruský premiér.

Orientácia na východ

Podobný prejav mal Medvedev aj v utorok v Dume. Prehlásil, že sankcie môžu Rusku pomôcť, pretože sú popudom, aby sa Rusko ekonomicky osamostatnilo a orientovalo viac na východ.

Vladimir Putin na návšteve Číny:

Výrazom toho je súčasná návšteva prezidenta Vladimira Putina v Číne, kde okrem iného rokuje o dodávkach ruského plynu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy