Oblačno
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Čile zasiahlo ďalšie zemetrasenie, malo silu 7,8 stupňa
Zdielať na

Čile zasiahlo ďalšie zemetrasenie, malo silu 7,8 stupňa

SANTIAGO DE ČILE / Sever Čile zasiahlo ďalšie zemetrasenie, stredajšie otrasy mali silu 7,8 stupňa. O deň skôr to bolo 8,2 stupňa Richterovej stupnice. Informovala o tom agentúra AP.

Evakuácia prezidentky

V stredu večer miestneho času americká geologická služba USGS zaznamenala dva silné otrasy 19 kilometrov južne od prístavného mesta Iquique, ohnisko otrasov bolo v hĺbke dvadsať kilometrov. Prvý otras mal silu 6,4 stupňa a po necelej hodine nasledoval ďalší, tentokrát o sile 7,8 stupňa. V utorok čelila táto juhoamerická krajina ešte silnejším otrasom, zemetrasenie si vyžiadalo najmenej šesť obetí. VIAC TU.

Kvôli najnovším otrasom ochranka evakuovala čilskú prezidentku Michelle Bacheletovú z hotela v meste Arica na severe krajiny. Šéfka štátu, ktorá tu nocovala, je na inšpekcii oblastí zasiahnutými prvou vlnou otrasov.

Zomrelo 5 000 ľudí

Čile je krajinou s jedným z najvyšších výskytov zemetrasení na zemeguli. V roku 2010 ju zasiahlo zemetrasenie so silou 8,8 stupňa. Následná vlna cunami spôsobila v strednom a južnom Čile rozsiahle škody a zabila viac ako 500 ľudí. Najsilnejšie zaznamenané zemetrasenie v histórii sa odohralo tiež v Čile - nastalo v roku 1960, malo silu 9,5 stupňa a zomrelo v jeho dôsledku viac než 5 000 ľudí.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy