Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bojíme sa o naše rodiny, hovoria Ukrajinci žijúci na Slovensku
Zdielať na

Bojíme sa o naše rodiny, hovoria Ukrajinci žijúci na Slovensku

ULIČ/BRATISLAVA/TRNAVA / Slovensko posilní ochranu východných hraníc. Vyhlásil to premiér Róbert Fico. Ľudia, ktorí tam žijú, sledujú dianie na Ukrajine s napätím.

Posilnené hliadky... Nie kvôli Ukrajine

"Oni sú naučení bojovať Ukrajinci, Donskí kozáci a podobne. Putin sa bojí, aby mu Ukrajina neufujazdila do EÚ," hovorí obyvateľ obce Ulič (okr. Snina). Navyše, v posledných dňoch sa začalo rozprávať o tom, že hliadky na hranici sú posilnené. "Áno, na vonkajšej hranici boli posilnené hliadky, ale nesúvisí to s nepokojmi na Ukrajine, ktoré práve prebiehajú," uviedla hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach Agnesa Kopernická. 

Opatrenia ohľadom navýšenia hliadok na slovensko- ukrajinskej hranici sa týkajú niečoho úplne iného. Za zvýšený počet policajtov môžu pašeráci s nelegálnymi ukrajinskými cigaretami.

Polícia situáciu monitoruje

Od začiatku napätia u východných susedov nebolo doteraz potrebné ani jedno neštandardné opatrenie. "Situáciu na slovensko- ukrajinskej hranici naďalej monitorujeme, taktiež sme v kontakte s policajným pridelencom. V prípade potreby sme samozrejme pripravení okamžite prijať adekvátne opatrenia," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

"Oni sú odhodlaní bojovať do poslednej kvapky krvi. Každý by tak urobil, kto chce niečo dosiahnuť," myslí si obyvateľ obce Ulič. Obyvatelia pohraničných obci veria, že v zakarpatskej oblasti sa bojovať nebude. Podľa nich sú títo Ukrajinci mentalitou veľmi podobní Slovákom.

Keď sa bojíte o vlastnú rodinu...

Celý svet s napätím sleduje situáciu na Kryme. Ukrajinci s obavami zaspávajú a rovnako s obavami sa zobúdzajú. Ukrajinka, ktorá žije na Slovensku, má rodinu na krymskom polostrove. "Nikto nechce provokovať, pretože každý si uvedomuje, že keď bude prvý výstrel, začne sa vojna," hovorí Ukrajinka žijúca na Slovensku. 

"Momentálne ruskí vojaci blokujú tie kasárne, kde sú ukrajinskí vojaci" dodáva Dzvenyslava. Začína sa však šíriť informácia, že budú zablokované aj všetky mobilné siete. Dzvenyslava potom stratí prehľad, čo sa deje s jej blízkymi. "Ceny sa vo všetkým mestách zdvihli. Bratranec povedal, že plyn stojí teraz dvakrát toľko," hovorí. 

Ukrajinci čakajú zahraničnú podporu

Ukrajinci očakávajú podporu od zahraničia. "Nie, nechcem vojnu. Chceme svoje územie, chceme svoju krajinu," hovorí Ukrajinka žijúca na Slovensku Elena. Tvrdia, že ruské médiá zverejňujú zmanipulované informácie a to je podľa Dzvenyslavy aj dôvod, prečo si vraj niektorí obyvatelia Krymu naozaj myslia, že sú oslobodzovaní.

Aj preto si radšej Ukrajinci overené informácie posielajú cez internet. "Prežívame dosť ťažko, už neplačeme. Pozeráme všetky články, píšeme, skype, facebook," dodáva Elena.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy