Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Benátky má ochrániť pred vysokou vodou táto bariéra
Zdielať na

Benátky má ochrániť pred vysokou vodou táto bariéra

BENÁTKY / Stálo ich to milióny eur a teraz zistia, či to bude aj účinné. Pred jedným z naj-romantickejších miest na svete postavili obrovské brány, ktoré majú Benátky ochrániť pred záplavami.

Brány vytvoria bariéru

Mesto majú pred vysokou vodou chrániť štyri brány, ktoré sa vysunú, keď stúpne hladina vody. Presnejšie ich bude na morskom dne nainštalovaných 78, ktoré dokopy vytvoria bariéru.

V prípade, že mesto nebudú záplavy ohrozovať, bude bariéra odpočívať na morskom dne. "Máme predpovede počasia, ktoré nám povedia, ako vysoko bude voda stúpať. A tak zavrieme dvere, aby sme ju udržali od mesta," hovorí riaditeľ projektu Hermes Redi.

Obyvatelia a turisti tak budú v bezpečí

Romantická lagúna a jej obyvatelia tak budú v bezpečí. Bariéra však pre mesto predstavuje aj komplikáciu. "Benátky zaplaví akonáhle stúpne voda o 80 centimetrov, avšak takáto situácia sa opakuje 40 až 50-krát do roka. Uzavretím by trpela preprava v prístavoch. A tak sme sa rozhodli uzatvárať bariéru pri 110 centimetroch, čo je 5 až 7-krát ročne," dodáva riaditeľ projektu.

Benátky postavili na 100 malých ostrovoch a spája ich približne 200 kanálov. Keďže sú na úrovni mora, stačí mierne zhoršenie počasia a mesto je pod vodou. Taliani sa snažili tento problém vyriešiť už v roku 1966, avšak až teraz je projekt na 80 percent dokončený. Bariéru stavajú od roku 2004.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy