Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Protesty v Španielsku. Demonštranti žiadajú odchod vlády
Zdielať na

Protesty v Španielsku. Demonštranti žiadajú odchod vlády

MADRID / Španielka polícia vo štvrtok použila obušky proti davu mladých demonštrantov, ktorí do nich v uliciach Madridu hádzali fľaše a kamene. Násilie počas najnovšieho protestu proti dôsledkom hospodárskej krízy si podľa záchrannej služby vyžiadalo 29 ľahko zranených vrátane 13 policajtov.

Zhromaždenie sa konalo pred budovou parlamentu v centre Madridu, kde približne tisícka účastníkov požadovala odstúpenie vlády a zákonodarcov. Demonštranti vykrikovali slogany "Nezastupujú nás" a "Nebojíme sa", pričom niektorí z nich držali transparenty s nápisom "6,2 milióna dôvodov" ako narážkou na momentálny počet nezamestnaných v krajine.

Plánovali podpáliť banku

Po tom, ako jedna skupina začala ohadzovať policajný kordón a odpaľovať delobuchy, poriadkové sily zhromaždenie rozohnali. Podľa vyjadrenia polície pre agentúru AFP počas protestu zadržali 15 ľudí vrátane jedného neplnoletého, ktorý mal pri sebe delobuch, kyselinu a kamene ako aj návod na výrobu zápalných fliaš. Polícia ešte pred začiatkom zadržala štyroch členov anarchistických skupín, ktorí údajne plánovali podpáliť banku, a 11 ľudí blokujúcich prístup k univerzite.

V kríze od roku 2008

Španielsko sa nachádza vo veľkej ekonomickej kríze od roku 2008, keď praskla takzvaná realitná bublina. Zadlžené regióny nedokážu splácať svoje dlhy a nezamestnanosť je najvyššia v Európe. Vláda pod tlakom EÚ navyše zavádza úsporné opatrenia a okresáva sociálne výhody v záujme zníženia vysokého deficitu verejných financií. Škrty sa však stretávajú s veľkým pobúrením verejnosti.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy