Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Železná Lady Thatcher (†87). Najpamätnejšie okamihy vo fotografii
Zdielať na

Železná Lady Thatcher (†87). Najpamätnejšie okamihy vo fotografii

LONDÝN / V politike platí, že ak chceš, aby sa niečo "povedalo", požiadaj o to muža. No ak chceš, aby sa niečo "urobilo", požiadaj o to ženu. Aj tento výrok preslávil nezabudnuteľnú Železnú lady. Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová dnes vo veku 87 rokov zomrela po mozgovej mŕtvici.

Smrť prišla po mŕtvici

Zomrela dnes ráno po mozgovej príhode, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na jej hovorcu Tima Bella.

Do politiky vstúpila v 50. rokoch minulého storočia. Reprezentovala Konzervatívnu stranu. A také boli aj jej postoje. V roku 1979 sa stala ministerskou predsedníčkou vlády Veľkej Británie. Stála na čele kabinetu v časoch odborárskych nepokojov či vojenského konfliktu s Argentínou o Falklandské ostrovy.

Príbeh jej života

Jej životný príbeh sfilmovali v príbehu "Železná Lady". Herečka Maryl Streep dostala za stvárnenie Tatcherovej minulý rok Oscara. VIAC TU.

Margaret Hilda Thatcherová, rodená Robertsová sa narodila 13. októbra 1925 v malom meste Grantham v rodine úspešného obchodníka. Vyštudovala chémiu, v roku 1947 sa vydala za bohatého obchodníka Denisa Thatchera, priviedla na svet dvojičky, vyštudovala právo na Oxforde. 

Návrat na 10 Downing Street

V roku 1970 si energickú političku vybral Edward Heath za ministerku pre vedu a vzdelávanie. Štyri roky pred príchodom na Downing Street 10 ju v roku 1975 zvolili za predsedníčku Konzervatívnej strany. Jej politika sa stala pojmom (thatcherizmus).

V roku 1990 získala Rad za zásluhy a v roku 1992 doživotný titul barónky. Je autorkou dvoch memoárových titulov – Roky na Downing Street (1993) a Cesta k moci (1995). Po sérii problémov so srdcom v 90. rokoch sa Thatcherová utiahla do ústrania.

1990 - návšteva Československa

Margaret Thatcherová sa v júni 2010 vrátila na krátku návštevu do londýnskeho sídla predsedu vlády na Downing Street. Asi 45 minút tam strávila bývalá konzervatívna politička so súčasným novým premiérom Davidom Cameronom pri šálke čaju.

Tesne pred odchodom z funkcie ministerskej predsedníčky, v roku 1990, navštívila Československo. Takto si na stretnutie spomína vtedajší predseda vlády Ján Čarnogurský.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy