Burčiaková idylka sa zmenila na boj o život. Traja ľudia sa priotrávili v pivnici
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Burčiak, hody, jarmoky...
BRNO / V Moravských Brániciach pri Brne sa pri výrobe burčiaku priotrávili splodinami z kvasenia hrozna dvaja vinári a žena, ktorá im prišla na pomoc. Všetkých troch previezli záchranári do nemocnice.
Sobotné (27. 9.) dopoludnie v malej obci Moravské Bránice pri Brne sa takmer skončilo tragédiou. Dvojica vinárov sa pri výrobe burčiaku v nedostatočne vetranej pivnici priotrávila splodinami vznikajúcimi pri kvasení hroznového muštu. Na pomoc im pribehla suseda, ktorá však taktiež vdýchla nebezpečné výpary.
"Trom dospelým osobám, ktoré sa priotrávili vo vínnej pivnici splodinami vznikajúcimi pri kvasení hroznového muštu, sme na mieste poskytli kyslíkovú terapiu a previezli ich do nemocnice v Ivančiciach," informovala hovorkyňa Zdravotníckej záchrannej služby Juhomoravského kraja, Michaela Bothová. Žena, napriek vlastnému priotráveniu, stihla privolať pomoc, čím pravdepodobne zachránila životy.
Bezpečnosť na prvom mieste
Skúsení vinári varujú, že kontrola prítomnosti kyslíka v pivnici počas kvasenia muštu je kľúčová. Jednoduchým testom je zapálenie sviečky. Ak plameň v pivnici zhasne, znamená to kriticky nízku hladinu kyslíka a je nevyhnutné priestor okamžite opustiť, dôkladne vyvetrať a až potom sa do pivnice vrátiť.
Pozrite si aj archívne video: