Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zomrela Jiřina Jirásková (†81). Príbeh jej života...
Zdielať na

Zomrela Jiřina Jirásková (†81). Príbeh jej života...

Česká kinematografia prišla o ďalšiu veľkú osobnosť. Po vlaňajšom úmrtí obľúbeného Radka Brzobohatého dnes poobede zomrela známa herečka Jiřina Jirásková. Úmrtie oficiálne potvrdil nemenovaný zdroj, ktorý hovoril s jej ošetrujúcou lekárkou.

Herečka naposledy vydýchla vo svojom dome v pražských Vinohradoch. S touto časťou Prahy bol spojený celý jej herecký život, keďže od roku 1951 bola členkou Divadla na Vinohradoch. V polovici 90. rokov dokonca stála na čele tejto poprednej pražskej scény.

O smrti hovorila už dlhšie

To, že obľúbenú herečku opúšťajú sily, bolo známe už dávnejšie. Aj ona sama koncom minulého roka priznala, že stratila chuť žiť.  "Chcem si dať lieky na spanie a neprebudiť sa. Koľko si ich mám vziať?" povedala Jirásková svojmu kamarátovi, bývalému riaditeľovi divadla Jindřichovi Gregorinimu. Na zdraví herečky sa podpísali operačné zákroky a narkózy, ktoré podstúpila v ostatných piatich rokoch.

Nevedela latinčinu, dala sa na herectvo

Jiráskovej na začiatku mnohí hovorili, že je na herečku veľmi malá. Každopádne, nebyť problémov s latinčinou a výchovou v kláštornej škole, možno by na divadelných doskách nikdy nestála. Keď však riaditeľka školy odporučila jej rodičom zmenu školy a uštipačne dodala, aby sa skôr venovala herectvu, prihlásila sa Jirásková na konzervatórium a uspela.

Herecky začínala Jirásková v roku 1950 so skupinou spolužiakov v Klicperově divadle v Hradci Králové. Už po roku ju však pozvali do Prahy na vinohradskú scénu. Drobná herečka sa na javisku skoro strácala a spočiatku ani nevedela, ako se pohybovať a hrať. Ani typovo veľmi nevyhovovala vtedajšiemu repertoáru armádneho divadla a často bola obsadzovaná aj do chlapčenských rolí. Tvrdé začiatky ale Jirásková zvládla a časom se stala jednou z najznámejších členiek vinohradského divadla.

Žena mnohých tvárí

Do srdca divákov sa Jirásková zapísala viac ako stovkou divadelných a desiatkami filmových a televíznych rolí, od energických či distingvovaných dám z lepšej spoločnosti až k svojráznym komediálnym postavám. Zaujímavá a inteligentná tvár, výrazné oči, perfektná herecká technika aj prejav a v neposlednom rade taktiež jej povestný humor, to boli atribúty, ktoré Jiřine Jiráskovej pomáhali v jej osobitom herectve. S presne dávkovanou intelektuálnou iróniou, ale tiež hlbokých ľudských citov, noblesy a groteskných kreácii boli jej postavy vždy reálne a pravdivé, bolo pritom jedno či hrala panovníčky, alebo obyčajné ženy.

Jedna z najvýznamnejších predstaviteliek českej povojnovej hereckej generácie účinkovala v desiatkach filmov, napríklad Na kometě (1970), Ako svet prichádza o básnikov (1982) či v trilógii Slnko, seno... Jirásková je držiteľkou Ceny Thálie za celoživotné dielo (1998) a Vyznamenania za zásluhy (2006).

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy