Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Traja Slováci skočia z Everestu. Pri teplote -70 °C
Zdielať na

Traja Slováci skočia z Everestu. Pri teplote -70 °C

Sú to blázni! To napadne asi každému pri predstave skupinky ľudí, ktorí sa chystajú zoskočiť z výšky 9000 metrov nad morom. Šokujúcim informáciám nie je ani z ďaleka koniec. Miesto, odkiaľ sa bude skákať a pôvod trojice, je pre nás viac ako zarážajúci.

Ešte pred niekoľkými dňami celý svet sledoval Felixa Baumgartnera, ktorý zoskočil z výšky 39 kilometrov. Odvážni sú ale aj traja Slováci, ktorí síce nebudú skákať z vesmíru, no ako prví v strednej Európe sa rozhodli zoskočiť z Mount Everestu.

Pocit skočiť z výšky 9 kilometrov nad morom na vlastnej koži okúsia dvaja odvážlivci. Do Himalájí odlietajú už tento štvrtok. Jeden z odvážnych však hovorí : „Keď vyletíme do tej konkrétnej úrovne a dá nám pilot signál na exit, už len otvoríme dvere a neriešime kde sme, jednoducho vyskočíme nie je tam na čo čakať.“

V rámci Európy budú prví

Čudné? Možno.. a možno šialené, nepredstaviteľné, no pritom vzrušujúce. Samotný let bude trvať približne 30 až 40 minút. Voľným pádom budú letieť asi 40 sekúnd. Zoskok z tohto miesta doposiaľ absolvovalo len pár desiatok ľudí z celého sveta. Spomedzi parašutistov v rámci strednej Európy budú chlapi dokonca prví!

Podmienky sa vymykajú bežnému zoskoku, aký sa nedá nasimulovať nikde na svete.

Región a vrch je špecifický,  nie sú tam ideálne podmienky  na štart a ani na pristávanie. Chlapi budú mať zásobu kyslíka asi tak na pol hodinu, čiže v tomto časovom intervale musia všetko stihnúť.

Teplota -70 stupňov

Navyše čaká vetroplachov extrémna zima. Pri zoskoku a voľnom páde, ktorý bude pri rýchlosti približne 200km/h, bude pocitová teplota okolo -70. Letenky sú kúpené, certifikáty a povolenia na zoskok vybavené, adrenalín stúpa. Celé dobrodružstvo môže skomplikovať už len nepriazeň počasia. Držíme palce!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA - Mount Everest

Súvisiace články

Najčítanejšie správy