Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cigarety majú odstrašiť. Aj hrôzostrašnými fotkami
Zdielať na

Cigarety majú odstrašiť. Aj hrôzostrašnými fotkami

Fajčiari sa zrejme budú musieť rozlúčiť s farebnými, lákavými obalmi a logom obľúbenej firmy. Namiesto toho sa budú musieť uspokojiť s šedou farbou obalu a odstrašujúcimi obrázkami chorôb, ktoré fajčenie spôsobuje. Aj tak znie nový, tvrdý protifajčiarsky zákon.

Najprísnejší zákon priniesla Austrália a do platnosti by mal vojsť už v decembri tohto roka. Cigarety budú balené v škatuľkách olivovozelenej farby. Keďže ide o rozhodnutie najvyššieho súdu, musia ho rešpektovať všetky tabakové spoločnosti.

Bude to stačiť?

Obľúbenú značku cigariet tak fajčiari budú na škatuľke doslova hľadať, určené súdom je tiež nevýrazné písmo aj jeho presná veľkosť.

Cieľ je jasný - odradiť fajčiarov od nebezpečného zlozvyku, ktorého následkom sú zložité ochorenia, ako rakovinu úst a hrdla, močového mechúra či rakovinu pľúc. Aký však bude výsledok? Podľa odborníka podpory zdravia, Róberta Ochabu "dnes vieme, že viac ako 95 percent dospelej populácie vie, že fajčenie škodí zdraviu a preto aj textové označenie sú v tomto smere menej efektívne, skôr je potrebná legislatíva."

Tabakové spoločnosti chcú odškodné

Hoci je tento zákon víťazstvom pre všetky rodiny, ktoré pre choroby spojené s fajčením stratili svojich blízkych, výrobcovia cigariet majú iný názor. Jednotne tvrdia, že vláda nečestným spôsobom ťaží zo zákona, vytvára celosvetový precedenc a znižuje hodnotu obchodnej značky o miliardy eur. Pred súdom sa bránili, že zákon porušuje právo na ich duševné vlastníctvo a znehodnocuje ich obchodné značky za čo by ich mala odškodniť vláda.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy