Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bombový útok v Afganistane vzal životy desiatkám ľudí
Zdielať na

Bombový útok v Afganistane vzal životy desiatkám ľudí

Samovražedný bombový atentátnik zabil na svadbe na severe Afganistanu údajne viac ako 20 ľudí, vrátane poslanca. Zranených bolo podľa agentúry AP viac než 40 ľudí.

Poslanec bol veliteľom

Agentúra AFP informovala o najmenej 13-tich mŕtvych a 60-tich zranených. Samovražedný útok sa odohral v Ajbaku, ktorý je metropolou provincie Samangan. Medzi obeťami je tiež niekoľko štátnych úradníkov. Zabitý poslanec bol na severe krajiny významným veliteľom. "Bola to svadba dcéry Ahmada Chána Samangániho. Samovražedný atentátnik sa odpálil a zabil desiatky ľudí," oznámili provinčné úrady. 

Agentúry zatiaľ neuviedli, či sa k atentátom niekto prihlásil. Samovražedných útočníkov využíva mimo iných aj extrémistické hnutie Taliban, ktoré takéto útoky pripravuje najčastejšie v južných a východných provinciách, kde má svoje hlavné bašty.

Mal veľa nepriateľov

Taliban uviedol, že Samanganí ako niekdajší veliteľ mudžahidov bol nechválne známy a že mal zrejme veľa nepriateľov. Tento vplyvný politik, ako pripomína Reuters, viedol v 80. rokoch mudžahidov v boji proti sovietskej invázii a v rokoch 1996 až 2001 bojoval proti vláde Talibanu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy